Slepý disident by už brzy mohl dostat pas a vycestovat

Peking - Čína podle amerického ministerstva zahraničí dnes naznačila, že dá slepému čínskému disidentovi Čchen Kuang-Čchengovi už brzo cestovní doklady a umožní mu odjet do Spojených států. Čínský ministr zahraničí rovněž potvrdil, že Čchen může požádat o studium v zahraničí. Mezi Washingtonem a Pekingem v uplynulých dnech kvůli případu slepého disidenta panuje silné napětí. Aktivista včera telefonicky požádal americké kongresmany o setkání s ministryní zahraniční Hillary Clintonovou, která je v Číně na návštěvě. Nevidomý disident taky zopakoval, že chce kvůli obavám o své bezpečí Čínu opustit.

„Pan Čchen dostal nabídku studia na americké univerzitě a doprovodit ho mohou i jeho manželka a dvě děti,“ uvedla mluvčí amerického ministerstva zahraničí Victoria Nulandová. Pokud dostane disident pas, začnou Spojené státy okamžitě pracovat na tom, aby dostal americké vízum.

„Čchen Kuang-čcheng je nyní v nemocnici, kde o něj pečují,“ uvedl mluvčí čínského ministerstva zahraničí. „Pokud bude chtít studovat v cizině, může o to zažádat normální zákonnou cestou příslušné úřady, stejně jako každý jiný čínský občan,“ dodal.

Podle Čchenova přítele Kuo Jü-šana je aktivista pozvaný na univerzitu v New Yorku. Čínský právník a aktivista bojující za lidská práva Tchang Ťi-tchien ale upozornil, že úřady mohou byrokratické procedury protahovat a Čchena v zemi zdržovat. „Sdělení ministerstva zahraničí je pozitivní zprávou, ale nevíme, jak se úřady zachovají dál. Nemůžeme být stoprocentně optimističtí,“ podotkl Tchang. Čchen mezitím řekl, že se obává o svou bezpečnost.

Telefonát Čchena Kuang-čchenga agentuře AP:

„Jsem zrovna ve velmi nebezpečné situaci. Nechte mě říci proč. Americkým představitelům, kteří mě chtěli navštívit, to dva dny nebylo dovoleno. Moji přátelé, kteří sem chtěli přijít, byli zbití. A také mé ženě, která chtěla jít ven na nákup, nedovolili jít ven. Musela požádat o povolení. Později jí to dovolili, ale sledovali ji. Šli za ní nejméně tři lidé s kamerami a celou vycházku nahrávali.“

Čchen Kuang-čcheng
Zdroj: ČT24

Nevidomý aktivista již několik dní jitří vztahy mezi dvěma nejmocnějšími zeměmi na světě. Poté, co uprchl z domácího vězení a uchýlil se na ambasádu Spojených států v Pekingu, zažádal o americký azyl pro sebe a svou rodinu. A svou žádost teď podpořil i telefonátem americkým kongresmanům. „Nejvíc si teď přeju vědět, co se děje s matkou a bratry. Jestli jsou v bezpečí. To mě teď nejvíc trápí,“ řekl jim.

Čchenovu emotivní výzvu mohli díky mikrofonům slyšet všichni v místnosti. Aktivista doufá v pomoc Hillary Clintonové a to, že Amerika dostojí svým hodnotám a proklamacím o pomoci pronásledovaným odpůrcům totalitních režimů.

Joseph Čcheng, politolog z Hongkongské univerzity:

„Ideální scénář bude takový, že později, až trochu opadne zájem mezinárodních médií, dovolí Čchenu Kuang-čchengovi odjet z Číny i s jeho rodinou. Čína je obecně radši, když disidenti odjedou v tichosti. V tomhle případě úřady rozzuřilo, že USA pomohly Čchenovi najít útočiště na americké ambasádě.“

Kauza na pozadí důležitých americko-čínských jednání naplno zaměstnává diplomaty obou velmocí. „Chceme se s ním a jeho rodinou sekat a přesně zjistit jejich pohled na věc. A pak zvážíme možnosti,“ naznačil americký velvyslanec v Číně Gary Locke. Jenže Čína se proti americké aktivitě v této kauze ohrazuje. „Americké metody jsou zasahováním do čínských vnitřních záležitostí a to považujeme za zcela nepřijatelné,“ okomentoval to mluvčí čínského ministerstva zahraničí Liou Wej-Min.

Hillary Clintonová:

„Nemůžeme dovolit, aby neshody vykolejily naše vztahy nebo zbrzdily spolupráci v široké škále oblastí, které jsou pro naše dva národy životně důležité.“

Jenže americká ministryně zahraničí to tak černě nevidí. „Vytvořili jsme velice otevřený a upřímný vztah, v němž můžeme diskutovat o tom, co nás rozděluje, a v překonávání těchto rozdílů budeme pokračovat, kdykoli a kdekoli to bude možné,“ řekla Hillary Clintonová. V Pekingu je na mezivládních hospodářských a diplomatických konzultacích.

Jak uvedl zpravodaj ČT Tomáš Etzler, čínská vláda se chce kauzy co nejrychleji zbavit. Nejen, že světová média na případu demonstrují brutalitu a bezprávnost čínských komunistických úřadů, ale o Čchena se zajímá stále více a více Číňanů a jeho obliba a popularita zejména mezi stamiliony uživatelů čínského internetu dennodenně roste. To vnímají čínští komunisté jako nebezpečí a doufají, že po jeho případném odchodu do Spojených států zájem o jeho osobu opadne.