Voliči vytrestali britské konzervativce

Londýn – Včerejší místní volby v Británii byly testem oblíbenosti vládnoucích konzervativců. A podle dosavadních výsledků se zdá, že je voliči vytrestali za to, že se země pod jejich vedením propadla zpátky do recese. Podle BBC labouristé získali 39 procent hlasů, o tři procentní body více než při minulých volbách, zatímco konzervativci premiéra Davida Camerona od posledních voleb čtyři procenta ztratili. Navíc byla i velmi nízká volební účast, přišlo hlasovat nejméně voličů od roku 2000.

Vládní strany ve volbách silně ztrácejí. Po sečtení hlasů ve 177 ze 181 měst a obcí labouristům od posledních voleb přibylo 809 zastupitelů, zatímco konzervativci jich mají o 406 méně. Liberální demokraté, kteří vládnou v koalici s konzervativci, přišli zatím o 327 zastupitelů. Po celé zemi jich tak mají méně než 3 000 - poprvé od vzniku strany v roce 1988. Na pravici konzervativci ztráceli ve prospěch protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP); tu volilo rekordních 14 procent voličů.

Cameronova strana přišla o vliv na významných radnicích, například v Birminghamu, Southamptonu či Norwichi. Premiér utrpěl porážku i v mnoha městech domovského regionu Oxfordshire. Pravice si tak může gratulovat pouze za vítězství současného londýnského starosty Borise Johnsona nad labouristou Kenem Livingstonem. „Lidé se trápí, lidé trpí recesí, lidé trpí politikou vlády, která jim zvýšila daně a snížila je pro milionáře. Důsledek toho jsme, myslím, viděli ve čtvrtek,“ řekl dnes šéf labouristů Ed Miliband.

Rozhovor s Ivanem Kytkou (zdroj: ČT24)

Cameronův kabinet pronásledují v posledních týdnech špatné zprávy. Kromě opětovné recese byla vláda kritizována za zpackaný přístup k hrozbě stávky dopravců benzinu, který vedl k dlouhým frontám u čerpadel. Stejně tak musí čelit stále novým odhalením, pokud jde o těsné vztahy s mediálním impériem Ruperta Murdocha.

Labouristé ovládli i další města jako Plymouth, Reading a velšskou metropoli Cardiff, která byla dosud baštou liberálních demokratů. Stejně tak ovládli městskou radu v Glasgowě, kde se očekával úspěch Skotské národní strany. Labouristický kandidát také vyhrál první přímé volby starosty v Liverpoolu. V hlasování ovšem narazil Cameronův záměr na posílení místních samospráv zavedením přímé volby starostů i v dalších městech. Tu odmítli voliči velkých měst Birminghamu, Sheffieldu, Newcastlu, Manchesteru, Nottinghamu, Bradfordu a Coventry. Pro se vyslovili obyvatelé Bristolu a Doncasteru.