Mladí Asiaté se učí příliš, doplácí na to jejich zrak

Tokio - Až devadesát procent absolventů škol ve velkých asijských městech trpí krátkozrakostí. Poukazuje na to nová studie. Odborníci tvrdí, že až jednoho z pěti studentů může potkat těžší zrakové postižení, či dokonce úplné oslepnutí.

Výzkumníci tvrdí, že za nárůstem počtu takto zasažených studentů stojí skutečnost, že tráví příliš mnoho času tvrdou prací do školy, a nechodí proto tolik na venkovní světlo. Třeba ve Velké Británii přitom krátkozrakostí trpí jen zhruba dvacet až třicet procent studentů.

Podle profesora Iana Morgana, který vedl studii a působí na Australské národní univerzitě, byla dříve tímto problémem také zasažena zhruba jen pětina absolventů v Asii. „Jde o důkaz, že ve východní Asii se stalo v uplynulých dvou generacích něco mimořádného,“ dodal ke studii Morgan.

Čang Čcheng-lin
Zdroj: ČT24

Podle výzkumu je problém působen kombinací několika faktorů - až urputným závazkem ke vzdělání a nedostatkem venkovního světla.

Profesor Morgan tvrdí, že mnoho dětí v jihovýchodní Asii tráví dlouhé hodiny studiem na škole a děláním domácích úkolů. To samo o sobě vytváří velký tlak na oči, ale působení dvou až tří hodin denního světla působí jako protiváha a pomáhá udržovat oči zdravé. Na to ovšem Asiaté nemají čas.

Vědci se domnívají, že významnou roli může hrát chemická látka s názvem dopamin. Vystavení oka světlu zvyšuje hladinu dopaminu v oku, což zabraňuje propuknutí krátkozrakosti, k níž jsou náchylní především mladí lidé.