Zlobivé medvědí bratry bude třeba umravnit pořádnou ranou

Innsbruck (Rakousko) – Tři zvláštní týmy z Tyrolska mají umravnit dvojici medvědích bratrů, která se již několik týdnů potuluje kolem lidských příbytků na rakousko-švýcarském pomezí. Pomocí gumových projektilů a dělobuchů mají experti vystrnadit huňáče z obydlených oblasti a vyvolat u nich jejich přirozenou plachost. Medvědí sourozenci, označovaní jako M12 a M13, jsou z trojčat a byli poprvé spatřeni 24. dubna mezi Graubündenem a Tyrolskem. Nedávno dokonce „em třináctku“ srazil vlak, zvíře ale utrpělo jen lehké zranění. M13 má v obojku vysílačku, s jejíž pomocí sledují švýcarské úřady jeho pohyb.

Jak uvedl Martin Janovsky, který má v Tyrolsku medvědy na starosti, představují chlupáči riziko pro bezpečnost lidí i pro zemědělská zařízení, případně pro hospodářská zvířata. Pokud medvědi ztrácejí plachost nebo se častěji přibližují k lidským obydlím, je nutné zavést příslušná protiopatření, a zabránit tak jejich dalšímu čenichání u usedlostí a vesnic, kde hledají potravu.

Dvojice je součástí projektu na znovuosídlení neobývaných oblastí Alp medvědy. Původně k nim patřil ještě třetí medvěd M14 ze stejného vrhu, ale v polovině dubna ho přejelo auto.

V V roce 2006 vyvolal v Tyrolsku a Bavorsku podobný poprask medvěd Bruno, který několikrát navštívil usedlosti, kde rozsápal několik ovcí a vykrádal včelíny. Německé úřady ho označily za problémové zvíře a nařídily po sérii neúspěšných odchytů jeho odstřel. Proti zastřelení medvěda protestovala Itálie, odkud se Bruno do Bavor zatoulal.