Tisíce Egypťanů vyšly do ulic - dva mrtví, 130 zraněných

Káhira - Tisíce Egypťanů protestovaly v Káhiře proti násilí na demonstrantech a vyloučení kandidátů z prezidentských voleb. Účastníci se pokusili přeříznout ostnaté dráty bránící v cestě k budově ministerstva obrany. Vojáci proti nim zasáhli vodními děly. Na místě je přes sto zraněných, dva lidé zemřeli. Podle prokuratury bylo při střetech zatčeno 170 lidí. Úřady v oblasti kolem ministerstva pro dnešní noc vyhlásily zákaz vycházení.

Protestní akce začaly po poledních modlitbách, kdy se na centrálním káhirském náměstí Tahrír shromáždily tisíce lidí. Demonstranti se pak začali přesouvat k ministerstvu obrany, kde se pokusili přestřihnout ostnatý drát kolem budovy úřadu.

Na místo podle agentury Reuters dorazily stovky vojáků, na které demonstranti začali házet kameny. Armáda pak proti nim nasadila vodní dělo a proti těm manifestantům, kteří se od ministerstva stáhli na nedaleké náměstí, později i slzný plyn. Televize Al-Arabíja uvedla, že v oblasti se ozývala střelba. Podle jejího korespondenta bylo zraněno 100 lidí.

Vzdá se armáda moci?
   
Egyptská armáda vládne severoafrické zemi od loňského svržení prezidenta Husního Mubaraka. V zemi se má koncem měsíce uskutečnit první kolo prezidentských voleb. Armáda slibuje, že jakmile bude zvolena nová hlava státu, předá moc do rukou civilní vlády.

Protesty v Egyptě
Zdroj: ČTK/AP/Mohammed Asad

Nespokojenost některých vzbuzují také změny v seznamu prezidentských kandidátů. Úřady z klání vyloučily několik uchazečů na úřad hlavy státu včetně kandidáta radikálních islamistů.

Podle některých Egypťanů změny na poslední chvíli dokládají, že armáda se snaží volby zmanipulovat, tisíce islamistů a stoupenců levice dnes proti tomu demonstrovaly. Podle agentury AP byli v pouličních bojích poprvé v popředí vidět radikální muslimové, kteří se dosud přímé konfrontace s armádou z velké části vyhýbali.

Protesty v Káhiře
Zdroj: ČTK/AP/Mohammed Abu Zaid

Střety mezi demonstranty a vojáky se nedaleko ministerstva obrany konaly i ve středu. Oficiální bilance hovoří o devíti mrtvých. Podle zdravotníků ale při nich bylo zabito dvacet lidí.

Vydáno pod