Plánoval teroristický útok? Vědec z CERNu si odsedí pět let v žaláři

Paříž - Pařížský soud poslal na pět let do vězení francouzsko-alžírského jaderného vědce Adlena Hicheura za elektronickou korespondenci s údajným představitelem teroristické sítě al-Káida. V některých e-mailech se údajně psalo o možných atentátech.

Pětatřicetiletý fyzik pracoval v ženevském centru Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN). Byl zatčen v roce 2009 ve Francii. Jádrem obžaloby se stalo 35 e-mailů mezi vědcem a Mustafou Dabčim, který je podle francouzských tajných služeb představitelem al-Káidy v islámském Maghribu.

Vědec omlouvá své počínání nemocí

Adlene Hicheur má francouzské občanství, protože ve Francii vystudoval a žije, i Alžírska, kde se narodil. Na svou obhajobu tvrdil, že podezřelé e-maily psal v době, kdy byl po operaci kýly a byl na tom nejen fyzicky, ale i psychicky špatně.

Odmítl zároveň obvinění z napomáhání terorismu. Opakovaně také odsuzoval podle něj nepoctivé postupy policie a nepřesnosti v soudním vyšetřování.

Při procesu zaznělo, že Hicheur psal Dabčímu, jaké objekty a z jakého důvodu považuje za možné terče atentátů. „Například jde o to potrestat Francii za její vojenské aktivity v muslimských zemích, především Afghánistánu. V tom případě by šlo o ryze vojenské terče, například leteckou základnu Cran-Gévrier u francouzského města Annecy. Tato základna provádí výcvik jednotek a vysílá je do Afghánistánu,“ napsal v březnu 2009.

Vydáno pod