Odložené děti v Rusku přeci jen mají naději

Moskva - Do ruské metropole míří lidé z bývalých sovětských republik za prací, často žijí v otřesných podmínkách a děti jsou pro ně nezvládnutelnou přítěží. Stovky dětí, které porodí ženy ze Střední Asie, tak končí v lepším případě v jednom z moskevských dětských domovů. V horším případě je čeká smrt.

Ranílovi jsou tři měsíce a vypadá spokojeně. Přitom nechybělo mnoho a mohl skončit v dětském domově nebo rovnou v popelnici. Jeho matka, která skrývá tvář i jméno, přišla z Kyrgyzstánu do Moskvy za prací. Neplánované těhotenství pro ni znamenalo velký problém. „Ženy k nám přicházejí rovnou z porodnice. Jdou tam za právníkem s tím, že se chtějí vzdát svého dítěte, protože s ním nemají kam jít,“ prohlásila výkonná ředitelka dobročinné nadace Dargil Nanik Madina Juldaševová.

Madina sama pochází z Tádžikistánu. V Moskvě žije patnáct let a poslední tři roky pomáhá mladým matkám v nesnázích. Zpočátku je nechávala u sebe doma, dnes si její nadace díky skromným grantům může dovolit pronájem malého bytu. „Naším cílem je, aby dítě zůstalo s matkou. Na začátku jim poskytneme pomoc a potom už organizujeme jejich návrat domů,“ konstatovala ředitelka. 

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

Dargil Nanik znamená v pamírštině „Najdi mě, mámo“. Nadaci založil herec a režisér Memonšo Memonšojev, který sám vyrůstal jako sirotek v sovětském internátu. „Když se děti dostanou do dětského domova, je to jako za trest. Dalo by se říct, že tam jsou jako ryby ve sklenici,“ prohlásil.

Ve filmu hraje Memonšo téměř vždy záporné role. V civilu si to kompenzuje charitou. O práci své nadace už natočil dva dokumenty. „Zbavují se vlastních dětí. To je hrůza. Zvířata by něco takového nikdy neudělala. Snažím se to ve svých filmech ukazovat,“ řekl Memonšojev.

Chadídža je v útulku na moskevském sídlišti nejmladší. Narodila se před třemi dny a je už 46. dítětem, které nadace Dargil Nanik pomohla zachránit. Kvůli kapacitě ale musí spoustu žádostí odmítat. Statistiky mluví jasně - až 90 procent matek, které se v Moskvě svých dětí zřeknou hned v porodnici, tvoří ženy, které sem přijely za prací. Nejčastěji právě ze Střední Asie.