Strauss-Kahn čelí dalšímu skandálu

Paříž - Bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn čelí dalšímu obvinění ze sexuálního násilí, kterého se měl dopustit při večírku s prostitutkami ve Washingtonu v prosinci 2010. Advokáti někdejšího mocného muže prohlásili, že Strauss-Kahn obvinění z jakéhokoli násilí vůči ženám odmítá a vývoj kolem své osoby označuje za „touhu po lynčování“.

Nové obvinění prokuratuře předložili 28. března soudci, kteří vyšetřují případ mezinárodní kuplířské sítě a policejní korupce kolem luxusního hotelu Carlton v severofrancouzském městě Lille. V této aféře, která se nazývá případ Carlton, byl Strauss-Kahn koncem března předběžně obviněn z napomáhání kuplířství. I zde jakoukoli vinu popřel a hovořil o spiknutí.

Vyšetřující soudci se u nového obvinění opírají o výpovědi dvou belgických prostitutek, které se zúčastnily organizovaného pobytu ve Washingtonu v prosinci 2010 ve společnosti bývalého šéfa MMF, dvou podnikatelů ze severní Francie a jednoho francouzského komisaře. Jedna z žen uvedla, že jednou večer byla Straussem-Kahnem a dalšími muži donucena k sexu, ke kterému nedala souhlas. Druhá prostitutka její tvrzení potvrdila. Ostatní tři muži byli také obviněni.

Dominique Strauss-Kahn
Zdroj: ČT24

Nové i dřívější obvinění nyní zkoumá prokuratura, která na základě poznatků z vyšetřování rozhodne, zda případy půjdou k soudu, nebo zda pro to není dost důkazů.

Strauss-Kahn byl považován za favorita francouzských prezidentských voleb až do loňského obvinění ze znásilnění jedné pokojské v New Yorku, což ho donutilo odejít z prestižního postu šéfa MMF. Po několika měsících vyšetřování byl sice obvinění zproštěn, ale jeho politická kariéra je v troskách i proto, že mezitím vyšly najevo další nelichotivé podrobnosti jeho nemanželských vztahů.

Vydáno pod