Vyhazov za prozrazení nacistické kapitulace byla chyba

Washington - Americká zpravodajská agentura Associated Press se dnes oficiálně omluvila za to, že v roce 1945 propustila svého zpravodaje Edwarda Kennedyho, který informoval o německé kapitulaci. Učinil to ale navzdory embargu americké armády již 7. května, tedy o den dříve, než byla porážka Německa oficiálně vyhlášena. Kennedy zahynul při nehodě v roce 1963, podle jeho dcery Julie by ho ale omluva určitě dojala.

Kennedy patřil ke skupině 17 novinářů, kteří byli 7. května přítomni podpisu německé kapitulace ve francouzské Remeši. Sovětský svaz, jehož armáda dobyla Berlín, ale chtěl, aby oznámení o porážce bylo oznámeno až po druhé podpisové ceremonii, která se uskutečnila až o den později v německé metropoli. Novinářům uložili, aby s oznámením informace počkali několik hodin, to se ale pak protáhlo na celý den.

Přestože se Kennedymu nepodařilo od americké armády získat uvolnění zákazu, zatelefonoval informaci do kanceláře AP v Londýně, která ji pak o několik minut později zveřejnila. Po zjištění okolností s ním pak agentura rozvázala pracovní poměr. „Byl to hrozný den pro AP. Záležitost byla vyřízena tím nejhorším způsobem. (…) Když válka skončila, nelze informaci o tom zadržovat tímto způsobem. Svět se to musí dozvědět,“ řekl dnes šéf agentury Tom Curley. „Kennedy byl na 48 hodin hrdinou. Pak se to ale naprosto obrátilo. Byl přeložen a nakonec po pár měsících vyhozen. (…) Byla to naprosto jasně politická, ne taktická cenzura. To rozhodnutí nemělo chránit vojáky, spíš naopak. Dobře, že se mu někdo postavil.“

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)

Poté, co sami Němci v rádiu zprávu odvysílali, ji Kennedy předal centrále AP, aniž by ji ohledně embarga varoval. Rozzuřil tak armádní cenzory i své kolegy. „Věděl, že to bude mít následky, i když asi nečekal, že budou tak tvrdé,“ říká jeho dcera Julia Kennedyová Cochranová.