Japonci odstavili poslední jaderný reaktor

Tokio - Japonsko odstavilo kvůli pravidelné údržbě poslední ze svých padesáti jaderných reaktorů. Poprvé po více než čtyřiceti letech tak zůstane země bez jaderné energie. Ve velkých městech včetně Tokia se shromáždily tisíce Japonců, kteří demonstrují proti jaderné energii. V létě ale hrozí vážný nedostatek energie. Pokud ho Japonsko ustojí, může země bez jaderné energie zůstat nastálo.

Odpor proti jaderné energetice povstal především po silném zemětřesení a následné přívalové vlně tsunami loni v březnu na severovýchodě Japonska. Voda poškodila jadernou elektrárnu Dai-iči v prefektuře Fukušima, zastavila v ní chladící systémy a způsobila roztavení reaktoru. „Je to nebezpečné, lidem to může ublížit. Nemyslím si, že by měly jaderné elektrárny vůbec existovat,“ řekla obyvatelka Tokia Kei Onišiová.

Katastrofa vyvolala v zemi pochybnosti o bezpečnosti jaderných zařízení. Oblast kolem elektrárny je kvůli radiaci nadále uzavřená a tisíce lidí žijí stále v provizorních ubytovnách.

Fukušima
Zdroj: David Guttenfelder/ČTK/AP

Některý z reaktorů možná ještě bude spuštěn

Ani jeden z reaktorů, které byly od té doby odstaveny kvůli kontrole, zatím nebyl spuštěn. Vláda ale některé do provozu spustit hodlá, protože v horkých letních měsících po elektřině stoupne poptávka.

Odstavené reaktory procházejí nejen běžnou údržbou, ale také novými testy, jestli jsou schopny odolat silným zemětřesením a tsunami. Jejich opětovné spuštění ale vyžaduje souhlas obyvatel. Japonsko nyní vyrábí elektřinu v elektrárnách na fosilní paliva. Ta ale musí dovážet, čímž stoupá cena energie. Zároveň ale vzroste i množství emisí skleníkových plynů.

Japonská demonstrace proti jádru
Zdroj: Itsuo Inouye/ČTK/AP

Zemi zachvátily demonstrace proti jádru

Demonstrace na protest proti jaderné energii se konala především ve velkých městech. Obyvatelé oblastí kolem jaderných elektráren ale nejsou v postoji k tomuto zdroji elektřiny zajedno. Někteří jsou proti opětovnému spuštění reaktorů, další ale souhlasí kvůli pracovním příležitostem, subvencím a dalším výhodám pro místní ekonomiku.

Čtyřiapadesát japonských reaktorů postupně vysazovalo kvůli plánovaným testům - jako poslední reaktor Tomari na Hokkaidu. Původně se měly po testech vracet do provozu, místní samosprávy to ale zatím žádné z prověřených elektráren nepovolily. Do loňska pokrývala energie z jádra celých 30 procent japonské spotřeby. Celé Japonsko teď čeká velký zátěžový test - léto. Už teď je jasné, že bude v úřadech a kancelářích parnější než jindy - klimatizace nebudou smět pracovat na plný výkon. Ministerstvo životního prostředí stanoví normu pro pokojovou teplotu na 28 stupňů, protože bude nutné energií šetřit.

Nedostatek proudu se bude kompenzovat využíváním fosilních paliv v tepelných elektrárnách. Dovoz fosilních paliv je ale drahý a nestačí, čekají se výpadky proudu a politici mluví emotivně o sebevraždě ekonomiky. Vláda nemá pro novou situaci energetickou politiku. Na tu přitom zejména průmysl netrpělivě čeká a zvažuje stěhování továren do ciziny.