Španělské město má krále za nežádoucí osobu

Madrid - Za nežádoucí osobu prohlásilo španělského krále město Berga na východě Španělska. Juan Carlos se po nedávném loveckém výletu do Afriky, na který se vydal v době hluboké finanční krize v zemi, potýká s nebývalou kritikou. Návrh představitelům města k hlasování předložili členové strany podporující nezávislost autonomního regionu Katalánsko, kde Berga leží. Rada města ho schválila tento týden a dnes o svém kroku informovala na internetu.

Na kontroverzní lov slonů si monarcha vyrazil do africké Botswany. V Africe si však zlomil pravý kyčelní kloub a kvůli zranění musel být převezen na operaci do vlasti. Španělsko přitom prochází hlubokou finanční krizí a bez práce je přibližně každý čtvrtý člověk. Král se pak za své počínání veřejně omluvil. 

Juan Carlos i jeho manželka královna Sofia se ještě do nedávna těšili u Španělů velké popularitě a zároveň úctě. V roce 2007 byl král v televizní anketě prohlášen za největšího Španěla v historii a královna Sofia i jejich syn Felipe skončili v první desítce. 

Pod drobnohledem médií jsou ze spíše nelichotivých důvodů i jiní členové královské rodiny, napsala AP. Králův zeť je podezřelý ze zpronevěry milionů eur v korupční aféře. O Velikonocích se pak do nohy střelil králův 13letý vnuk, ačkoli podle španělských zákonů mohou se zbraní zacházet osoby starší 14 let.