Prezidenti Česka, Slovenska a Polska nebudou bojkotovat fotbal

Štrbské Pleso (Slovensko) - Prezidenti Česka, Slovenska a Polska mají nadále rozdílný postoj k účasti na plánovaném summitu středoevropských politiků na Ukrajině. Na schůzce ve Vysokých Tatrách se shodli na tom, že kvůli případu vězněné ukrajinské expremiérky Julije Tymošenkové nebudou bojkotovat evropský fotbalový šampionát, který Ukrajina pořádá spolu s Polskem. Kvůli případu vězněné ukrajinské expremiérky zrušila cestu na fotbal mimo jiné celá Evropská komise v čele s předsedou José Manuelem Barrosem. Tymošenková dnes uvedla, že by se šampionát měl prošetřit kvůli korupci.

Na protest proti způsobu, jakým úřady s Tymošenkovou zacházejí, se přes deset státníků rozhodlo nezúčastnit nadcházejícího summitu politiků na Jaltě. K nim se připojil i český prezident Václav Klaus, na rozdíl od svých kolegů ze Slovenska a Polska. Klaus ale postoj hlavy slovenského státu Ivana Gašparoviče a polského prezidenta Bronislawa Komorowského respektuje. „Česká republika na rozdíl od Polska a Slovenska není sousedem Ukrajiny, proto má trochu jiný pohled a zájem,“ řekl dnes český prezident.

Prezidenti tří středoevropských zemí se ale shodli, že bojkotovat mistrovství světa nebudou. „Něco jiného je Euro 2012 než setkání středoevropských politiků,“ řekl Komorowski. Klaus žertem dodal, že případný bojkot polských fotbalistů by českému výběru ulehčil postup do dalších bojů šampionátu; reprezentace Česka a Polska se setkají v základní skupině mistrovství.

Účast na schůzce na Jaltě slovenský prezident zdůvodnil tím, že s Ukrajinou je třeba komunikovat. „My se nemůžeme vyhýbat otevřenému dialogu s Kyjevem. Tento otevřený dialog je pro Ukrajinu možná ne celkem příjemný. Taková debata může být prospěšná pro nás, pro Evropskou unii, ale i pro Kyjev. Proto jsme se, i pan Komorowski, rozhodli na Jaltu jet,“ uvedl Gašparovič. Komorowski v reakci na věznění Tymošenkové řekl, že Ukrajinu hodlá vybídnout k tomu, aby zrušila trestní odpovědnost politiků za politická rozhodnutí. Ukrajinská expremiérka byla odsouzena k sedmi letům vězení za údajně nevýhodnou smlouvu o dodávkách ruského plynu.

Klaus, Gašparovič a Komorowski hovořili také o podpoře cestovního ruchu, o dopravě nebo o nadcházejícím summitu NATO. Na víkendové schůzce hlav států visegrádské čtyřky (V4) chyběl nový maďarský prezident János Áder; svou neúčast zdůvodnil tím, že úřadu se oficiálně ujme až v příštích dnech.

Tymošenková žádá vyšetření Eura 2012 kvůli údajné korupci

Tymošenková prostřednictvím své dcery Jevhenije sdělila britskému nedělníku The Sunday Telegraph, že evropský fotbalový šampionát by měl být prošetřen kvůli údajné korupci. Vyzvala mezivládní Finanční akční skupinu pro boj proti praní špinavých peněz (FATF), aby „zahájila vyšetřování korupčních mechanismů využívaných současnou ukrajinskou vládou s cílem zpronevěřit státní peníze, a to i během budování infrastruktury pro Euro 2012“. Tymošenková také poděkovala zahraničním státníkům za projevy solidarity s ukrajinskou opozicí.

Na Ukrajinu nepojede ani princ William

Nejmenovaní poradci britské královské rodiny podle webu telegraph.co.uk prozradili, že na zápasy anglického fotbalového týmu na Ukrajinu a do Polska nepojede ani britský princ William, ačkoli je předsedou anglické fotbalové asociace (FA). Rozhodnutí prý s politickou situací na Ukrajině nesouvisí. 

Vydáno pod