Řekové ztrestali proevropskou politiku, vládní strany potkal debakl

Atény - Těžké ztráty zaznamenaly řecké proevropské strany v dnešních parlamentních volbách. Nicméně si podle všeho udržely prvenství s třetinou odevzdaných hlasů a podle nynějších prognóz by to mohlo stačit na těsnou nadpoloviční většinu v parlamentu. Vůdci dosavadní vládní koalice už naznačili, že hodlají podpořit vznik nové koaliční vlády „národní spásy“, jejímž úkolem bude udržet zemi v eurozóně. Proti nim stojí v čele s radikálnější levicí směsice opozičních stran, které spojuje tvrdý odpor proti dosavadní politice úspor požadované zeměmi eurozóny. Vyplývá to z prvních výsledků hlasování. Sečteny byly hlasy ve zhruba 13 procentech volebních okrsků. Podle očekávání posílila radikální uskupení na pravém i levém politickém spektru v čele s nacionalisty ze Zlatého úsvitu.

Pravicová Nová demokracie (ND) obdržela podle dosavadních výsledků 21,6 procenta hlasů. O druhé místo bojují její socialističtí partneři (PASOK) v nynější vládní koalici s opoziční Koalicí radikální levice (SYRIZA) - obě uskupení mají zhruba po 15 procentech hlasů. Podle nynější propočtů by v 300členném parlamentu měla mít ND po připočtení 50 mandátů za vítězství 109 křesel, PASOK 42 a SYRIZA 50. Dosavadní vládní tandem (ND a PASOK) by tak byl s to vytvořit křehkou vládní většinu.

Do řeckého parlamentu by se mohlo dostat kolem deseti politických stran, z nichž kromě ND a PASOK jsou všechny proti pokračujícím úsporným opatřením vynuceným mezinárodními věřiteli výměnou za finanční pomoc, která má zemi zachránit před bankrotem. Zejména krajně pravicový Zlatý úsvit, který se projevil xenofobní a nacionalistickou rétorikou, obdržel skoro sedm procent hlasů a strana bude v parlamentu zastoupena dvěma desítkami poslanců. Předvolební průzkumy však řeckým neonacistům dávaly naději na pět procent.

Vstup Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Kdo nepovstal před šéfem krajní pravice, byl vyhozen

Zlatý úsvit jásá nad vstupem do parlamentu. Při bouřlivých oslavách svého nebývalého úspěchu předseda strany Nikos Michaloliakos prohlásil slavnou větu Julia Ceasara: „Veni, vidi, vici (Přišel jsem, viděl jsem, zvítězil jsem)“. Zároveň neskrýval své zadostiučinění nad tím, že jeho strana, která v zemi zmítané hlubokou ekonomickou a sociální krizí zabodovala protipřistěhovaleckou a protievropskou rétorikou, zanechala za sebou řadu jiných uskupení, která její extremismus kritizovala.

„Nastala hodina strachu pro zrádce vlasti,“ zahřímal na svolané tiskové konferenci, z níž nechal podle serveru deníku To Vima vyhodit některé novináře, kteří při jeho příchodu nepovstali. „Tohle je teprve začátek,“ řekl nevraživě směrem k zahraničním dopisovatelům, které jeho hnutí obviňuje z šíření lží o jeho ideologii.

Volby jako pomsta za zhoršenou životní úroveň

Předseda PASOK Evangelos Venizelos prohlásil, že jeho strana zaplatila tvrdou cenu za to, že bojovala proti krizi. Vyzval k vytvoření široké koalice za účasti co nejvíce stran, která by převzala odpovědnost za další směřování Řecka. Vyslovil se přitom pro to, aby země pokračovala v krocích, které by ji zachovaly v eurozóně.

Voliči zřejmě opravdu potrestali koaliční tandem za pokračování tvrdých úsporných opatřeních. Ta byla vynucena především mezinárodními věřiteli výměnou za finanční pomoc, která má zemi zachránit před státním bankrotem. V zemi je nyní nezaměstnaná pětina práceschopného obyvatelstva a drtivé většině prudce klesla životní úroveň.

Doposud se socialisté s konzervativci v posledních čtyřech desetiletích u moci střídali a v drtivé většině voleb s přehledem získávali nadpoloviční většinu hlasů. V posledním hlasování v roce 2009 získal PASOK 44 procent hlasů a ND 33,5 procenta. Dohromady tak měly přes 77 procent, zatímco letos jim odhady nedávaly více než 37 procent.

Vůdci ND a PASOK chtějí udržet zemi v eurozóně

Vůdce ND Antonis Samaras připustil, že řečtí voliči projevili naplno zklamání z dosavadních tvrdých úsporných opatření vynucených eurozónou. Prohlásil také, že bude usilovat o zmírnění dosavadních podmínek pomoci. V eurozóně chce každopádně Řecko udržet. Také předseda PASOK Evangelos Venizelos se vyslovil pro to, aby země pokračovala v krocích, které by ji zachovaly v eurozóně.

Šéf SYRIZA Alexis Tsipras prohlásil, že jeho úkolem bude nyní sjednotit stanoviska celé řecké levice, aby se snažila svou větší vahou usilovat o zastavení politiky ústupků a škrtů. Řekl, že evropské národy se nemohou podřizovat „barbarským a ponižujícím“ memorandům (podmínek zmírnění dluhové zátěže výměnou za reformy a výdajové úspory). Výsledky voleb označil za „mírumilovnou revoluci“.

Vydáno pod