Nový parlament volí i nepokojní Syřané

Damašek - Syřané volí nový parlament. Podle prezidenta Bašára Asada dokazují volby ochotu země k demokratickým reformám. Asadovi odpůrci ale hlasování bojkotují a tvrdí, že dokud v Sýrii pokračuje krveprolití, nemají volby smysl. Opozice zároveň hlásí další násilnosti. Střety mezi armádou a rebely se odehrály v provincii Idlib a ve městě Hamá. V provincii Dajr az-Zaur zemřeli při zásahu vojáků tři civilisti. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun znovu označil pokračující násilí za naprosto nepřijatelné.

Podle agenturních zpráv hlasovali jen režimu věrní občané, zatímco opozice volby bojkotovala. Vláda tvrdí, že do hlasovacích místností se dostavilo velké množství voličů. Předseda nejvyšší volební komise Chalaf Azzaví prohlásil v televizním vysílání, že hlasování probíhá „normálně a v klidu“ po celé zemi. Hlasovací právo má zhruba 14 milionů Syřanů.

Volby v Sýrii
Zdroj: ČT24

V některých čtvrtích Damašku byly zástupy před volebními místnostmi téměř stejně početné jako při dřívějších volbách. Voliči loajální režimu prezidenta Bašára Asada, jehož svržení je hlavním požadavkem domácí i exilové opozice, tam vhazovali lístky do velkých
plastových uren. V téže době zabili vládní vojáci podle zpráv opozičních aktivistů v provinciích Hasaká, Dajr az-Zaur, Homs a v okolí Damašku dalších deset lidí. Mrtví z volebního dne tak dále zvýší počet obětí déle než rok trvajících nepokojů a režimních represí, který je podle údajů OSN odhadován na nejméně 9 000 osob.

Volby v Sýrii
Zdroj: ČT24

Z dalších povstaleckých bašt Dará, Hamá, Latákíja a okolí Damašku byly hlášeny také exploze. Syrská opozice označuje dnešní volby za „absurdní frašku“ a bojkotuje je. „Miliony Syřanů se už před více než rokem zapřisáhly svrhnout vražedný režim prezidenta Asada, který utápí zemi v krvi. S opovržením proto reagují na výzvy k obnově legitimity tohoto režimu prostřednictvím absurdních voleb,“ citovala agentura AFP z prohlášení hlavní opoziční koalice Syrská národní rada (SNC).

Prohlášení Syrské národní rady:

„Ten, kdo utápí Sýrii v krvi, přinutil k exodu dva miliony Syřanů a dává střílet do syrského lidu, nemá žádnou legitimitu měnit ústavu, vyhlašovat volební zákon ani vypisovat volby. Syřané znají cestu: chtějí svržení režimu tyranie a poroby. Chtějí odhlasovat novou demokratickou ústavu, jež jim poskytne rovnoprávnost a nastolí demokratické instituce zaručující lidem svobodu a důstojnost.“

SNC nakonec vyzývá Syřany, aby „stávkou a manifestacemi vyjádřili své odmítnutí této komedie, která znamená pohrdání tisíci mrtvých“. Obyvatelé města Hamá, které je baštou rebelů, podle aktivisty Alhamádího vyslyšeli výzvu SNC k protestní generální stávce. Ulice ve městě jsou prý vylidněné, obchody zavřené. I z jiných míst hlásí aktivisté stávky, někde prý lidé rozvěsili na svých domech portréty osob zabitých během konfliktu s nápisy, že tito „mučedníci“ jsou jedinými vhodnými kandidáty. „Ve městě Idlib a jeho provincii nejsou žádné známky konání voleb,“ řekl aktivista Nuraddín Abdú.


   
Není jasné, jestli se hlasování koná ve všech částech země, zvláště pak v oblastech těžce poškozených palbou vládních jednotek a jejich boji s rebely. Vláda v Damašku, proti níž opozice protestuje více než rok, volby vypsala bez konzultace s oponenty. Většina analytiků se shoduje v tom, že hlasování nebude moci být bráno vážně, protože půjde o formalitu bez skutečného vlivu na rozložení sil v zemi.

Vydáno pod