Splňte požadavky al-Káidy, žádá Obamu rukojmí

Washington - Teroristická síť al-Káida zveřejnila video s Američanem Warrenem Weinsteinem, kterého loni v létě unesla v Pákistánu. Weinstein na videu trvajícím necelé tři minuty tvrdí, že ho únosci zabijí, pokud americký prezident Barack Obama nepřistoupí na jejich požadavky. Patří mezi ně propuštění vězňů podezřelých z terorismu a zastavení útoků v Pákistánu a také v Afghánistánu, Somálsku a Jemenu. Bílý dům ale dnes prohlásil, že Al-Káidou vyjednávat nehodlá.

„Můj život je ve vašich rukou, pane prezidente,“ uvádí 70letý Weinstein na videu zveřejněném v neděli. „Pokud přijmete požadavky, budu žít, pokud ne, zemřu.“ Weinstein také řekl, že se cítí fyzicky v pořádku a že dostává všechny léky, které potřebuje.  

Weinstein byl unesen loni v srpnu v Láhauru. V Pákistánu pracoval před únosem přes pět let pro poradenskou firmu J.E. Austin Associates a podílel se na rozvoji kmenových území. Na videu z prosince šéf al-Káidy Ajmán Zavahrí požadoval za jeho propuštění zastavení amerických náletů na pozice islámských radikálů a propuštění vězněných členů al-Káidy a hnutí Taliban po celém světě.

Mluvčí Bílého domu Jay Carney dnes Weinsteinův únos odsoudil a vyzval k jeho okamžitému propuštění. Zároveň však odmítl, že by USA na požadavky teroristů přistoupily. „Nemůžeme a nebudeme vyjednávat s Al-Káidou,“ řekl Carney. Podotkl také, že podle jeho názoru Obama video neviděl.