CIA včas odhalila připravovaný teroristický útok na letadlo

Washington - Americké Ústřední zpravodajské službě (CIA) se podařilo zmařit teroristický útok, jenž plánovala u příležitosti výročí zabití Usámy bin Ládina jemenská odnož teroristické sítě al-Káida. Podle agentury AP agenti CIA zároveň zabavili nový druh bomby a nyní zjišťují, zda by ji současné bezpečnostní prohlídky na letištích odhalily.

Al-Káida chtěla údajně provést útok podobným způsobem, jakým proběhl neúspěšný pokus o atentát na letadlo o Vánocích 2009. Útočník měl pronést nálož do spoje směřujícího do USA ve spodním prádle a nad americkým územím bombu odpálit. Agenti CIA ale zasáhli proti atentátníkovi ještě předtím, než si stačil vybrat konkrétní spoj a koupit letenku. 

„Tento incident je důkazem, že naše země musí pokračovat v hlídání a pronásledování těch, kteří by ji mohli napadnout. Pro bezpečnost Ameriky uděláme všechno,“ okomentoval případ americký ministr obrany Leon Panetta. Bližší podrobnosti o zásahu americká rozvědka neupřesnila. Známé je jen to, že razie proti atentátníkovi proběhla v blíže nespecifikované blízkovýchodní zemi.

Bombu zkoumají pyrotechnici

Bombu, kterou chtěl útočník pronést do letadla, nyní zkoumají protiterorističtí odborníci amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Podle nich měla nálož účinnější roznětku než ta, kterou nigerijský útočník v roce 2009 propašoval do letadla směřujícího do Detroitu. Při odpálení by se tak pravděpodobně neopakovala situace z Vánoc 2009, kdy nálož pouze vzplanula a cestující ji dokázali uhasit.

Nová bomba také neobsahovala žádné kovové součásti, takže by ji podle FBI nezaznamenaly detektory kovů na letištích. Zatím není jasné, zda by bombu odhalily tělesné skenery, které se po incidentu z roku 2009 začaly na amerických letištích zavádět, a které dokážou zobrazit, co mají lidé pod oblečením.  

„Bombu jsme získali dřív, než došlo k jejímu odpálení, takže se zlepšujeme v odhalování a narušování takových spiknutí,“ konstatoval analytik Will McCants. „Na druhou stranu je znepokojující, že al-Káida na Arabském poloostrově je schopná sestrojit takové bomby.“

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová:

„Je to připomínka toho, že musíme doma i v zahraničí zůstat ostražití.“

Jemenská al-Káida nabývá na síle

Podle odborníků za plánem stojí jemenská buňka al-Káidy. Nálož nejspíš vyrobil autor předchozích bomb Ibrahim al-Asiri. Specialista na třaskaviny použil k jejímu sestavení vysoce výbušný bílý prášek pentrit.

Americké rozvědky označují jemenskou odnož al-Káidy za největší teroristickou hrozbu pro Spojené státy. „Má tam pod kontrolou rozsáhlá území a může se tak volně pohybovat a získávat zdroje. Je tam místo pro výcvik a bezpečné úkryty. Možná se dokonce během střetů s vojáky dostala k nějaké munici,“ upozornil analytik McCants.

Původní al-Káida, která má základny v Pákistánu, je naopak oslabena poté, co americké bezpilotní letouny zlikvidovaly mnoho jejích předáků a americké komando loni v květnu zabilo vůdce al-Káidy bin Ládina. 

Americké úřady nicméně kvůli odhalenému plánu na útok nehodlají dál zpřísnit bezpečnostní opatření na letištích. Ty už nyní zahrnují zouvání bot, kontrolu v tělesném skeneru a v některých případech i zevrubnou osobní prohlídku.