Van Rompuy svolal na 23. května mimořádný „přípravný“ summit EU

Brusel - Prezident Evropské unie Herman Van Rompuy svolal na 23. května do Bruselu mimořádný unijní summit. Na neformální večeři šéfů států a vlád se mají projednávat hlavně otázky podpory ekonomického růstu v Evropě, kterou sužují dopady hospodářské krize. O „přípravném“ setkání unijních lídrů se dlouho před plánovaným summitem na konci června v Bruselu a v jeho kuloárech už nějakou dobu hovořilo.

Mnoho zemí Evropské unie je nuceno kvůli dluhové krizi přistupovat k často velmi nepopulárním a tvrdým rozpočtovým škrtům a k úsporným reformám. Z řady zemí se přitom stále častěji ozývá volání, aby se EU nesoustředila jen na škrty, ale zároveň přišla s prorůstovými opatřeními na pomoc ekonomice. Právě podpora růstu je jednou z klíčových věcí, které chce v evropské politice prosazovat vítěz francouzských prezidentských voleb François Hollande. Od něj během předvolební kampaně zaznívalo dokonce i to, že by chtěl otevřít nedávno podepsaný nový pakt rozpočtové kázně, který nyní postupně členské země ratifikují. Jako jediné se k němu odmítly přidat Británie s Českem.

Eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn dnes zdůraznil, že unie musí najít rovnováhu mezi posílením růstu a konsolidací veřejných financí. Podle něj je chybou stavět tyto dvě věci proti sobě. Šéf Evropské komise José Barroso podotkl, že komise předložila už řadu návrhů, které by měly pomoci růst podpořit. Komise před časem například přišla s návrhem na zavedení takzvaných společných evropských projektových dluhopisů, zvýšení kapitálu Evropské investiční banky (EIB) o nejméně deset miliard eur či zavedení daně z finančních transakcí v EU.