Tymošenkovou převezli do nemocnice, ukončila hladovku

Charkov (Ukrajina) - Vězněná ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková byla dnes ráno převezena z věznice do civilní nemocnice v Charkově. Tam pod vedením německého lékaře ukončila hladovku a má také podstoupit léčbu kvůli vyhřezlé ploténce. Podle svědků byla Tymošenková přivezena k postrannímu vchodu do nemocnice v ambulanci jedoucí v konvoji několika policejních vozů. Do budovy byla přemístěna na nosítkách koridorem nemocničního personálu, který ji zcela skryl zrakům novinářů a přihlížejících lidí. Hlouček jejích stoupenců skandoval: „Svobodu pro Juliji!“

Podle dcery Tymošenkové se matka necítí dobře. Navíc prý váží o deset kilo méně než při posledním vážení v nemocnici. „Dnes jsem pacientku prohlédl a sestavil přesný léčebný plán,“ prohlásil německý lékař Lutz Harms z berlínské kliniky Charité. Uvedl, že nejdříve bude třeba stabilizovat zdravotní stav Tymošenkové po ukončení hladovky. „Zpočátku to bude voda a šťávy, později začne přijímat tuhou stravu,“ upřesnil. Pak bývalou premiérku čeká fyzioterapie s nemocnou páteří, později jí její ošetřující lékař nasadí léky. Podle Harmse tato léčba zabere nejméně měsíc.

Tymošenková se označuje za oběť msty svého rivala, prezidenta Viktora Janukovyče. Od 20. dubna drží hladovku na protest proti údajnému špatnému zacházení ve vězení. Tymošenková si odpykává trest sedmi let vězení. Ten dostala poté, co soud dospěl k závěru, že ve vysoké funkci uzavřela pro Ukrajinu nevýhodnou smlouvu o dodávkách ruského plynu. Případ vzbudil mimořádnou pozornost na Ukrajině i v zahraničí, odkud se ze západních zemí ozývá kritika, že expremiérku pronásledují její političtí oponenti. 

Řada západoevropských představitelů hodlá kvůli věznění Tymošenkové bojkotovat ukrajinskou část evropského fotbalového šampionátu, který začíná příští měsíc a jehož společnými pořadateli jsou Ukrajinci a Poláci. Kyjev chce takové izolaci předejít a nynější „lékařské manévry“ kolem Tymošenkové jsou považovány za přípravu jejího převozu k léčení do zahraničí, pokud možno ještě před zahájením fotbalového mistrovství.

Lutz Harms, který má expremiérku na starosti, by jí s tím mohl pomoci. „Pokud uvidím, že vybavení nemocnice není dostatečné, doporučím přesun do zahraničí,“ prohlásil.

Léčba zdravotních problémů Tymošenkové může podle jejího advokáta začít teprve poté, co lékaři pod Harmsovým vedením postupně ukončí její hladovění. Podle advokáta Serhije Vlasenka je Tymošenková v důsledku dlouhodobé hladovky velmi oslabena. „Co říci o zdravotním stavu člověka, který má tělesnou teplotu 35,7 stupně a prudce snížený krevní tlak? Po 21 dnech hladovky je tento stav asi uspokojivý, pro normálního člověka ale samozřejmě nikoliv,“ zdůraznil obhájce.

Podpora Juliji Tymošenkové
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Ukrajina odložila středoevropský summit

V úterý Ukrajina odložila středoevropský summit, který se měl koncem týdne konat v Jaltě, poté co se ho rozhodla bojkotovat zhruba polovina šéfů států a vlád účastnických zemí. Někteří státníci své rozhodnutí nepřijet otevřeně zdůvodnili represemi vůči Tymošenkové.

Vůdce nové strany Ukrajinská demokratická aliance za reformy (Udar) Vitalij Kličko dnes na webu ukrajinského listu Segodňa označil odklad summitu za „imageovou katastrofu“ současné ukrajinské vlády. Ukrajina se podle něj ocitla pouhý krůček od mezinárodní izolace. Kličko soudí, že diplomatické prohlášení o odkladu summitu ve skutečnosti znamená zrušení tohoto vrcholného setkání na Ukrajině. Ukrajinská vláda podle tohoto politika očividně nehodlá měnit situaci, reagovat na výzvy evropských partnerů Kyjeva o nutnosti respektovat lidská práva a svobody. Celá země se tak dnes stává rukojmím chybné politiky vedení, zdůraznil Kličko.

Hrozí i bojkot fotbalového Eura, které Ukrajina pořádá spolu s Polskem. „Matka doufá, že se tato krize vyřeší ještě před začátkem šampionátu. Chceme, aby byl sportovním svátkem, a ne politickou krizí,“ prohlásila expremiérčina dcera Jevhenija Tymošenková.

Prezident Evropské unie Herman van Rompuy dnes kvůli případu Tymošenkové vzkázal ukrajinskému premiérovi Mykolovi Azarovovi, aby nejezdil na schůzku EU a Ukrajiny plánovanou na příští týden.