Přehlídkou vojenské techniky slavilo konec války Rusko

Moskva - Po moskevském Rudém náměstí dnes pochodovalo na 14 tisíc vojáků a projížděla zde asi stovka kusů bojové techniky, od tanků po mezikontinentální rakety. Rusko tak dnes vojenskými přehlídkami oslavilo 67. výročí vítězství ve druhé světové válce. Z kremelské tribuny slavnosti přihlíželi ve společnosti 1 500 válečných veteránů i nový prezident Vladimir Putin a nový premiér Dmitrij Medvěděv, kteří si funkce v čele státu prohodili v předvečer oslav.

„Přísné dodržování mezinárodních norem, respektování státní suverenity a nezávislé volby každého národa je jednou z bezvýhradných záruk toho, aby se tragédie předchozí války nikdy neopakovala,“ zdůraznil Putin. Připomněl, že lidstvo muselo zaplatit vysokou cenu za to, že se válku nepodařilo odvrátit, Rusko pak ale sehrálo rozhodující roli v porážce nepřítele a v osvobození Evropy.

Vojenské letouny sice vzlétly rozehnat mračna nad Moskvou, zcela vyčistit oblohu se však nepodařilo. Déšť ustal přibližně hodinu před parádou. Operace podle stanice Echo Moskvy stála na 64 milionů rublů (asi 41 milionů korun). Náklady na přehlídku v Moskvě a dvou desítkách dalších měst se pak odhadují na 1,5 miliardy rublů (skoro miliarda korun).

Ruská metropole plánuje další oslavy

Po náměstí nejprve pochodovaly jednotky ve slavnostních uniformách, pak vyjely obrněné vozy Tigr, transportéry BTR-80, tanky T-90, samohybná děla Msta-S, mobilní strategické rakety Topol-M, systémy protivzdušné obrany S-400 Triumf, Pancir-S1 a Buk-M2. Nechyběly ani rakety Iskander, jimiž Moskva hrozí udeřit proti aliančnímu protiraketovému štítu v Evropě, pokud se Západ a Rusko nedohodnou. Letectvo zastupovala jen pětice vrtulníků Mi-8 s prapory Ruska, ministerstva obrany, pozemních vojsk, letectva a námořnictva, jejichž přelet slavnost završil. Letadla se totiž mají předvádět jen při kulatějších výročích. 

Devátý květen ale není jen vojenská přehlídka na Rudém náměstí. Slavnostní koncerty a akce na počest Dne vítězství se konají prakticky ve všech větších moskevských parcích. „Chodíme sem s přáteli a rodinou každý rok a kupujeme veteránům květiny,“ prohlásila návštěvnice Jekatěrininského parku Anžela Gadžijevová.

Nejmladším veteránům druhé světové války je dnes kolem 85 let. Ruské úřady se jim alespoň na sklonku života snaží pomáhat, jak jen to jde. „Sociální zabezpečení, obsluha a péče o veterány Velké vlastenecké války je pro nás úkolem číslo jedna,“ řekl vedoucí odboru sociální péče moskevské radnice Vladimir Petrosjan. Kapacity jsou ale omezené. Třeba vlastní byt v domově pro veterány na moskevském předměstí Koňkovo má jen 150 šťastlivců. Mezi nimi i Igor s Anatolijem, kteří v květnu 1945 došli s Rudou armádou až do Prahy. „Pražani nás vítali s otevřenými náručemi,“ vzpomíná Sokolov.

K oslavám jsou jen v metropoli naplánovány desítky dalších akcí. Vše završí 30 dělostřeleckých salv a slavnostní ohňostroj s odpálením 4 500 raket a rachejtlí. „Vojenské přehlídky se staly důležitou součástí ideologie Putinova režimu,“ napsal liberální list Vedomosti. Přehlídky podle něj slouží propagandě jako ukázka síly a velmocenských ambicí i jako poselství, že nepřátel je sice hodně, ale silná armáda je s to zemi ochránit. Skutečnost, že Rusko slaví válečné vítězství o den později za Evropou, se vysvětluje tím, že Německo podepsalo kapitulaci v noci 8. května, kdy v Moskvě byl vzhledem k časovému rozdílu už 9. květen.

Vydáno pod