V Indonésii se ztratila z radarů chlouba ruského letectví

Jakarta - Ruský civilní letoun Suchoj Superjet S-100 se 46 lidmi na palubě zmizel dnes z radarových obrazovek během předváděcího letu v Indonésii. Mezi lidmi na palubě byli indonéští podnikatelé, zaměstnanci ruské ambasády, potenciální kupci z předních indonéských aerolinií a novináři. Předváděcí let měl trvat 30 minut, letečtí kontroloři ale se strojem ztratili kontakt a letadlo se po uplynutí dané doby nevrátilo na zem. Do pátrací operace v oblasti města Bogor v provincii Západní Jáva byly nasazeny vrtulníky, pátrání ale komplikuje špatné počasí, náročný terén a tma, a proto se musely vrátit. Pokračovat budou ráno. Přes noc v oblasti zůstanou pouze vojáci a policisté. Indonéští záchranáři si zatím nejsou jistí, zda se letadlo zřítilo. Indonéské úřady zatím nevyloučily ani možnost únosu.

Podle indonéského ministerstva dopravy letadlo absolvovalo první předváděcí let kolem poledne a bez problémů se vrátilo na letiště. Z radarů se u města Bogor ztratilo až při druhém letu - 20 minut poté, co vzlétlo. V nejistotě tak zůstali příbuzní lidí na palubě. Zpráva o zmizení letadla mezi nimi vyvolala paniku.„ Chtěla jsem se mu dovolat, ale byl nedostupný. Začala jsem panikařit. Večer mi volal kamarád a řekl mi, co se stalo,“ prohlásila Marlyn Kanterová, příbuzná pasažéra ve zmizelém letadle.

Vyloučen není ani únos

Podle letištních služeb piloti letounu Superjet-100 ale do doby, než se jejich letoun ztratil z dosahu radarů, letiště neinformovali o žádných problémech. Posádka byla podle ruských médií zkušená, letoun pilotoval zkušební pilot Alexandr Jabloncev, který má nalétáno 10 tisíc hodin. „Viděla jsem, jak těsně nad mým domem letí letadlo,“ popsala místní televizi TVOne obyvatelka vesnice, která leží u hory. Výbuch nebo něco podobného prý ale neslyšela. Podle portálu Russia Today indonéské úřady nevylučují ani to, že letadlo bylo uneseno.

Na ruském velvyslanectví v Jakartě byla vytvořena krizová skupina s účastí zástupců místních úřadů pro objasnění situace. Letoun řídila čtyřčlenná ruská posádka a letu se zúčastnili i tři pracovníci z výrobního podniku Suchoj. Posádka si krátce před ztrátou spojení vyžádala svolení sestoupit z výše 10 tisíc stop (3 000 metrů) na 6 000 stop (1 800 metrů) - a v oblasti se nalézá i hora vysoká 6 200 stop (1 900 metrů). Pátrání po osudu ruského letounu bude podle indonéských úřadů pokračovat celou noc, kromě záchranářských a policejních týmů se do prohledávání terénu po setmění zapojila i armáda.

Daryatmo, velitel indonéských záchranářů:

„Pátrání ze vzduchu obnovíme ráno. Když bude dobré počasí, vyrazíme dříve. Prozatím budeme spoléhat na vojáky a policii na zemi.“

Stroj přiletěl do Jakarty dnes v rámci předváděcího turné po Asii. Dříve navštívil Barmu, Pákistán a Kazachstán, po Indonésii měl pokračovat do Laosu a Vietnamu. Při předváděcím letu byli na palubě potenciální zákazníci, tedy představitelé místních aerolinek Batavia, Pelita, Air Aviastar a Sriwijaya Air. V současnosti má výrobce objednávky na 170 strojů.

Suchoj Superjet S-100 je nový ruský civilní letoun, označovaný za chloubu a naději ruského civilního letectví. Inaugurační let se uskutečnil v roce 2008, loni se začal dodávat přepravcům. Kapacita stroje je 68 až 103 cestujících. Je považován za první zcela nový ruský civilní letoun, který se dostal do výroby od rozpadu Sovětského svazu. Vznikl v těsné spolupráci se západoevropskými firmami. Určen je pro regionální linky. Dosud neměl letoun na svém kontě jedinou katastrofu a Rusko s ním spojuje velké naděje, že získá významnější podíl na světovém trhu, kde v dané kategorii dominují stroje Embraer a Bombardier.