Británie bude šetřit, velké změny čekají Sněmovnu lordů

Londýn - Británie hodlá reformovat horní parlamentní komoru, Sněmovnu lordů, jejíž členové by se měli z větší části volit. Oznámila to královna Alžběta II. v tradičním projevu v parlamentu. Královna zároveň představila legislativní program koaliční vlády premiéra Davida Camerona. Vláda se podle ní chce zaměřit na další snižování rozpočtového deficitu. Projev, který panovnice čte v rámci ceremoniálu na úvod parlamentní schůze, jí připravuje vláda. Tentokrát oznámila na devatenáct nových zákonů. Projev byl tentokrát kratší než obvykle.

Vláda jde do boje o snížování deficitu

Vláda se chce zaměřit na „ekonomický růst, spravedlnost a ústavní reformu“. Hlavní prioritou zůstává snižování deficitu a obnovení ekonomické stability, přestože vládní strany konzervativců a liberálních demokratů utrpěly minulý týden těžké ztráty v lokálních volbách, především kvůli recesi po dvou letech hlubokých škrtů.

Vláda chce vytvořit „správné podmínky pro ekonomické oživení“ omezením regulací a změnami zákona o zaměstnanosti, které oslabí práva zaměstnanců a dají zaměstnavatelům „větší důvěru k najímání nového personálu“. Stejně tak vláda chce reformovat systém státních penzí.

Královna Alžběta II. s manželem
Zdroj: ČTK/AP/Leon Neal

Kabinet premiéra Davida Camerona a vicepremiéra Nicka Clegga schválí také zákon, který zamezí tomu, aby Británie měla jakékoli závazky v případě příštích záchranných balíčků EU.

Jan Jůn, publicista:

„Nejdůležitější je zřejmě reforma bankovnictví, tedy zákon o rozdělení bank na jejich oddělené retailové služby pro občany a podniky a na jejich investiční části. Jde o výsledek dluhové krize v Evropě, kterou podle mnohých expertů způsobily právě banky a jejich investiční části, které hazardovaly s penězi.“

Všeobecně se očekává, že nevoli řady konzervativních poslanců vyvolá záměr reformy Sněmovny lordů. Horní komoru se neúspěšně snaží zreformovat britští politici již několik desetiletí. Její členové, kteří jsou buď jmenováni, nebo své postavení dědí, nemohou vytvářet zákony, ale mohou je vracet volené Dolní sněmovně s dodatky. Má více než 800 členů, a je tedy jednou z největších parlamentních komor na světě.

Telefonát Jana Jůna (zdroj: ČT24)

Většina členů Sněmovny lordů má být v budoucnu volena

Nicméně zatím jsou reformní návrhy poměrně vágní. Uvádí se v nich, že „většina členů sněmovny bude volena“ podle poměrného volebního systému na 15 let. Návrh neobsahuje časový harmonogram změn. Měl by být také „podstatně“ snížen počet členů Sněmovny lordů.

Královna Alžběta II.
Zdroj: ČTK/AP/Carl Court, Pool
Vydáno pod