Obama: Homosexuální páry by měly mít možnost sňatku

Washington - Americký prezident Barack Obama dnes v rozhovoru pro televizi ABC uvedl, že by homosexuálním párům mělo být povoleno se vzít. Podle agentury AP je vůbec prvním úřadujícím americkým prezidentem, který to kdy vyslovil. Posun v této problematické záležitosti zjevně potěší jeho stoupence a rozhněvá konzervativní voliče. Šéf Bílého domu k nevoli bojovníků za práva homosexuálů doposud tvrdil, že jeho názory na sňatky osob stejného pohlaví se vyvíjejí. Spojené státy ale zůstávají rozdělené. Severní Karolína před pár dny svatby homosexuálů v referendu zamítla.

„Je pro mě důležité se do toho pustit a prohlásit, že si myslím, že homosexuální páry by měly mít možnost, aby se vzaly,“ řekl Obama v rozhovoru pro ABC. Obamův výrok přišel den poté, co viceprezident Joe Biden prohlásil, že proti homosexuálním manželstvím nic nemá.

Je to vůbec poprvé, co Obama jasně ukázal svůj postoj k homosexuálním sňatkům. Toto téma přitom Američany často rozděluje. Obamu prý ovlivnily i jeho děti a manželka Michelle, s nimiž o kontroverzní problematice hovoří.

Sňatky homosexuálů
Zdroj: ČT24

Obama se snaží oživit svou starou auru muže změny a nadchnout levicové voliče, nebo mu tenhle krok naopak prohraje volby. Amerika je totiž v otázce sňatků homosexuálů rozdělená zhruba napůl. Čím jsou starší, s nižším vzděláním, z venkova, tím víc jsou proti sňatkům homosexuálů. A hodně takových voličů žije ve státech, které Obama musí v listopadu získat.

Obama pár měsíců před listopadovými prezidentskými volbami vytáhl citlivé téma. Jeho potenciální soupeř v boji o prezidentské křeslo okamžitě zareagoval. „Mám stejný názor na manželství, který jsem měl jako guvernér a který jsem vyjádřil už mnohokrát. Věřím, že manželství je vztah mezi mužem a ženou,“ upozornil Mitt Romney.

Gayové a lesby se mohou legálně brát v osmi z 50 amerických států. Pro jsou například Massachusetts, Iowa nebo New York. Guvernér New Jersey zákon o homosexuálním sňatku vetoval a naposledy ho zamítla i Severní Karolína.

Obama zrušil i pravidlo „Neptej se a mlč“

Americký prezident dal rovněž zelenou definitivnímu zrušení pravidla, které skoro dvacet let znemožňovalo osobám s homosexuální orientací sloužit v armádě. Zákon byl diskriminační.

Obama tak splnil jeden ze svých předvolebních slibů. Zákon z roku 1993 umožňoval homosexuálním vojákům sloužit v armádě pouze pod podmínkou, že se k opačné orientaci nepřiznají. Na ni se sice nikdo nesměl ptát, pokud ale vyšla najevo, armáda dotyčné jedince většinou ze služby vyřadila.