Test střely pro protiraketovou obranu v Evropě proběhl úspěšně

Washington - První úspěšný test ve středu absolvovala v Pacifiku protiraketa Standard Missile-3 Block IB společnosti Raytheon, která má být součástí protiraketové obrany plánované pro Evropu. Oznámila to Agentura pro protiraketovou obranu (MDA), která je součástí Pentagonu. V září skončila neúspěchem zkouška protirakety typu SM-3 Block 1B, která netrefila cíl. Nezdar vedl společnost Raytheon k odkladu výroby rakety.

Protiraketa Standard Missile-3 odpalovaná z lodi má hrát klíčovou roli v další fázi protiraketové obrany, kterou budují USA na ochranu území spojenců v NATO. „Podle prvních náznaků všechny komponenty fungovaly, jak měly,“ uvedla MDA.
   
Při středečním testu byla z ostrova Kauai na Havaji vypuštěna balistická raketa krátkého doletu. Protiraketa byla odpálena z křižníku amerického vojenské námořnictva Lake Erie. Loď používá systém protiraketové obrany Aegis, který zaměřil cílovou raketu a odpálil proti ní střelu Standard Missile-3. 

Střela zasáhla cílovou raketu, sdělil Reuters představitel nevládní organizace prosazující myšlenku protiraketové obrany Riki Ellison, který ve středu večer sledoval test z odpalovací rampy na ostrově Kauai na Havaji.

Rusko nechce o štítu ani slyšet

O vybudování nového systému protiraketové obrany rozhodlo NATO na summitu v Lisabonu v roce 2010. Štít má podle aliance chránit Evropu před íránskými raketami. Rusko proti štítu protestuje kvůli přesvědčení, že je zaměřen proti němu. Nechce se na něm ani podílet.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov
Zdroj: ČTK/AP/Mikhail Metzel

Pokrok při budování protiraketového štítu bude jedním z hlavních témat nadcházejícího summitu Severoatlantické aliance v Chicagu. Podle sdělení Bílého domu chce velení NATO na summitu podat zprávu o pokroku, jehož bylo dosud dosaženo při budování sítě radarů a
protiraketových postů v rámci obranného systému v Evropě.

Mluvčí Bílého domu rovněž oznámil, že Obama a Rasmussen se věnovali posílení spolupráce NATO se zeměmi, které členy aliance nejsou. Kromě Afghánistánu jde například o Libyi a Kosovo. Summit NATO se uskuteční v Chicagu ve dnech 20. a 21. května. Předcházet mu bude dvoudenní vrcholné setkání skupiny G8 v Camp Davidu na severovýchodě USA.