Ukrajinská prokuratura připustila přešlapy při procesu s Tymošenkovou

Brusel – Ukrajinská prokuratura připustila, že během procesu s expremiérkou Julijí Tymošenkovou prý byly porušeny demokratické principy. Podle zástupce ukrajinského generálního prokurátora Renata Kuzmina za to ale může trestní zákoník z roku 1961. Ukrajina prý už ale pracuje na jeho změnách. Tymošenková si odpykává sedmiletý trest vězení za podpis údajně nevýhodné smlouvy o dodávkách ruského plynu. Ve vězení si stěžovala na chatrné zdraví, včera ji převezli do civilní nemocnice v Charkově. Tady se má zotavit z hladovky a lékaři jí mají začít léčit vyhřezlou ploténku.

Zástupce ukrajinského generálního prokurátora Renat Kuzmin připustil, že soud s Tymošenkovou provázelo porušování „demokratických principů“. Podle něj ale tyto přešlapy pramenily ze stinných stránek ukrajinského trestního zákoníku přijatého v roce 1961. „Porušování se dělo, porušeny byly demokratické principy, ale ne ukrajinské zákony. Může za ně (za přešlapy) trestní zákoník z roku 1961,“ prohlásil konkrétně. Připustil, že některé pasáže nejsou v souladu s evropskými standardy.

„Směřujeme do Evropy, ale nebyli jsme to my, kdo vymyslel trestní zákoník. Nyní usilujeme o to, abychom se tohoto dědictví zbavili,“ dodal při projevu v Evropském parlamentu. „Jsme připraveni pro otevřený a spravedlivý dialog. Opětovně potvrzuji, že Ukrajinci usilují o evropskou integraci,“ řekl také.   

Ukrajina přitom podle ukrajinského prezidenta začala pracovat na změnách zákoníku. Viktor Janukovyč to dnes řekl slovenskému prezidentovi Ivanu Gašparovičovi. „Janukovyč potvrdil, že proces změny tohoto zákoníku už začal a co nejdříve předloží parlamentu konkrétní návrh úprav,“ řekl slovenský prezident.

Expert dánského helsinského výboru Mikael Lyngbo v souvislosti s Kuzminovým projevem řekl, že pokud byla porušena lidská práva, znamenalo to i porušení ukrajinských zákonů. Stíhání Tymošenkové a dalších bývalých vládních činitelů označil za politicky motivované.