Rusko prý zhatilo plány teroristů zaútočit na olympiádě v Soči

Moskva – Tajné služby překazily prý teroristům z Kavkazu plány na atentáty, které chtěli spáchat na zimních olympijských hrách v Soči. To bude hostit sportovní hry v roce 2014. Teroristé kromě úderu na samotné hry plánovali údajně útoky i během nadcházejících dvou let příprav.

Ruské bezpečnostní jednotky 4. a 5. května podnikly několik razií v Abcházii, severogruzínské odštěpenecké republice, která udržuje těsné vazby s Moskvou. Tajná služba FSB objevila deset skladů zbraní. Tady teroristé ukrývali přenosné střely země-vzduch, granátomety, plamenomety, pušky, granáty a trhaviny. Rusové předpokládají, že za plány stojí vůdce severokavkazských rebelů Doku Umarov. Ten se přiznal i k loňským útokům na letišti Domodědovo, kde zemřelo 35 lidí.

Vztahy mezi Gruzií a Ruskem jsou po krátké válce v roce 2008 na bodu mrazu. Gruzie se tehdy neúspěšně pokusila získat kontrolu nad Jižní Osetií, která rovněž jednostranně vyhlásila na Tbilisi nezávislost.  

Gruzie ovšem nad dnešní zprávou ruské tajné služby zapochybovala. Gruzínské ministerstvo vnitra se v souvislosti s tím vyjádřilo, že ruské protiteroristické úřady mají „osobitou fantazii“. Popřelo také jakékoli kontakty s Umarovem. 

Mezinárodní olympijský výbor ujistil, že otázce bezpečnosti dává „nejvyšší důležitost“. „Bezpečnost her mají na starosti místní úřady a my nepochybujeme, že Rusové se tohoto úkolu zhostí,“ uvedl výbor v tiskové zprávě. 

Rusko se již několik let potýká s radikálními islámisty, kteří na severním Kavkazu chtějí vybudovat islámský stát. Ze základen ukrytých v horách prakticky denně podnikají útoky proti místním bezpečnostním složkám.

Rozhovor s Janem Šírem (zdroj: ČT24)