Nevidomý disident tvrdí, že úřady se mstí jeho rodině

Peking - Slepý čínský disident Čchen Kuang-čcheng si stěžuje, že se čínské úřady mstí jeho rodině. Jeho synovec je v policejní vazbě, bratr a švagrová v domácím vězení. Ani další členové jeho rodiny se podle Čchena nemohou svobodně pohybovat v provincii Šan-tung, přišli také o své mobily. Čchen koncem dubna utekl z domácího vězení a několik dní se skrýval na americké ambasádě.

„Domnívám se, že odplata místních činitelů v Šan-tungu již začala,“ prohlásil dnes Čchen. Teď je nevidomý disident v nemocnici v Pekingu, kam byl přepraven poté, co opustil americký zastupitelský úřad. Léčí si zlomeninu nohy, kterou si přivodil při útěku.

Čchen říká, že úřady jeho rodinu pronásledují. Jeho synovec skončil ve vazbě po střetu s místními představiteli. Ti vpadli do jeho domu a synovec na jednoho z mužů zaútočil nožem. Policie pátrá také po manželce synovce a hrozí zatčením jeho matky.      

Čchen navíc tvrdí, že jeho příbuzným úřady zabavily mobily. „Všechny telefony rodiny byly zabaveny. Je to jako dřív, kdy prováděli razie v mém domě a zabavovali věci bez jakéhokoli oprávnění,“ uvedl. 

Čtyřicetiletý Čchen se čínským úřadům znelíbil poté, co kritizoval politiku jednoho dítěte, která podle něj vedla k nuceným potratům a sterilizacím. Rovněž bojoval proti protiprávnímu vyvlastňování majetků bez adekvátní náhrady. Na čtyři roky skončil ve vězení, poté putoval do domácího vězení. Z něj ale nedávno uprchl a utekl na americké velvyslanectví v Pekingu. 

Útěk Čchena na ambasádu Spojených států pár dní před návštěvou americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové v Pekingu vyvolal diplomatickou krizi mezi Spojenými státy a Čínou. Čchen si přeje emigrovat do Spojených států a čeká na povolení čínských úřadů. Ty minulý týden naznačily, že ho do ciziny pustí.