Operační velitelství Visegrádu bude zřejmě v Německu

Berlín - Operační velitelství společné vojenské jednotky států visegrádské skupiny (V4) by mělo být v německé Postupimi. Svého německého kolegu Thomase de Maiziéra o to dnes požádal český ministr obrany Alexandr Vondra a očekává, že s tím Berlín bude souhlasit. Na vytvoření společného bojového uskupení o více než 3 000 vojácích se minulý týden dohodli ministři obrany V4 v Litoměřicích a vzniknout by mělo do roku 2016.

„Potřebujeme k tomu operační velitelství, které je certifikované v EU, a rozhodli jsme se, že požádáme Německo, aby nám k tomu poskytlo své velitelství v Postupimi,“ uvedl Vondra, který z Německa očekává pozitivní odpověď. Pro Postupim se V4 rozhodla kvůli geografické blízkosti a také proto, že postupimské velitelství v minulosti využívala i společná česko-slovenská jednotka.

Plánované bojové uskupení V4 má být součástí chystaných sil Evropské unie. Velet mu bude Polsko, které spolu s Českem, Maďarskem a Slovenskem takzvanou visegrádskou čtyřku tvoří.

Kromě velitelství pro tuto jednotku Vondra s de Maiziérem jednal především o blížícím se summitu Severoatlantické aliance v Chicagu. Jedním z jeho stěžejních témat bude závěr afghánské operace. Německý ministr českému kolegovi dnes v této souvislosti nabídl pomoc při transportu vybavení z Afghánistánu po vypršení mandátu mezinárodních sil ISAF na konci roku 2014.

Nově zvolený francouzský prezident François Hollande v předvolební kampani slíbil stažení francouzských jednotek do konce letošního roku. Vondra předpokládá, že hrozba předčasného odchodu Francouzů z Afghánistánu se dostane i na program aliančních jednání v Chicagu, které se uskuteční 20. a 21. května. „Nemůže to být nekoordinovaný postup, který vyplývá z nějakých potřeb oslnit zrovna v tuto vteřinu před určitou skupinou posluchačů,“ kritizoval Vondra nepřímo záměry nové hlavy Francie.