Ve vinu Assange nevěřím, tvrdí novinář, který mu poskytl azyl

Praha – Britský novinář a válečný reportér z 90. let Vaughan Smith po 13 měsíců ve svém domě přechovával Juliana Assange, který si zde odpykával část trestu domácího vězení. Zakladatel serveru WikiLeaks čelí ve Švédsku obvinění ze znásilnění bývalých spolupracovnic a čeká na verdikt soudu, který může rozhodnout o jeho vydání zpět do země. Smith ve čtvrtečním Interview ČT24 sdělil, že po důkladném seznámení s případem je přesvědčený o Assangeově nevině. Na démonizování 40letého Australana má prý vliv přehnaně negativní obraz v médiích i politická vůle.

Assange se na příkaz soudu odstěhoval ze Smithova sídla v anglickém hrabství Norfolk před Vánocemi. V současnosti přebývá v hrabství Kent a stále čeká na výrok britských soudců, kteří mají rozhodnout o jeho osudu a případném vydání kvůli obvinění ze sexuálního obtěžování bývalých kolegyň ve Švédsku.  „Je to subjektivní. Neviděl jsem všechny důkazy, ale zúčastnil jsem se soudního líčení, hovořil s právníky a skutečně v jeho vinu nevěřím, jinak bych ho ve svém domě neubytoval,“ tvrdí novinář.

Vaughan Smith poskytl Assangeovi dočasný azyl prý kvůli tomu, aby měl jako obviněný „právo na spravedlivý proces“. V Assangeově soudním řízení se prý totiž dost možná odráží politický dosah zveřejněných dokumentů na serveru WikiLeaks. „Musíme pamatovat na to, že Assange pobouřil velkou mocnost v tomto světě, a musíme si uvědomit, jaké důsledky mělo to, co udělal,“ dodal Smith. Značnou roli prý hrálo také černobílé vidění ze strany médií.

Julian Assange
Zdroj: ČT24

„Novináři v Británii někdy vnímají Assange jako konkurenta. On nastavil zrcadlo a my do jisté míry nejsme tak dobří novináři, jak se někdy před veřejností tváříme. Myslím, že k něčemu došlo v tom smyslu, že když se WikiLeaks objevil, začalo se o něm psát jako o nějakém padouchovi z filmů s Jamesem Bondem. Samozřejmě že je možné to takto prezentovat, ale na druhé straně je také něco jako Robin Hood, který bojuje za pravdu. Snažím se tím říct, že my novináři musíme upozorňovat na to dobré i na to špatné, a to se v případě Assange nestalo.“

O Assangeově vydání do Skandinávie rozhodly už britské soudy nižších instancí, on se ale vždy odvolal. Popírá, že by se sexuálních deliktů dopustil, a tvrdí, že ve Švédsku by mu hrozilo vydání do Spojených států, kde by byl souzen za zveřejňování tajných amerických materiálů.

V roce 2010 Assange na svém serveru zveřejnil utajené záběry z válek v Iráku a Afghánistánu a tisíce citlivých dokumentů amerického ministerstva zahraničí, včetně diplomatické pošty. Právě tím se stal trnem v oku amerických úřadů. Za švédskou žalobou proto vidí právě americkou odplatu a pokus WikiLeaks umlčet. „Nesouhlasím se vším, co Julian udělal, ale myslím, že pokud bychom si sestavili seznam toho dobrého a špatného, co WikiLeaks přinesl, tak toho dobrého by bylo více.  My musíme být dostatečně zralí na to, abychom dokázali být vděční někomu, kdo nám poskytne příležitost vidět věci a chápat, jakým způsobem se nám vládne, jakou roli hrají utajené informace v naší společnosti,“ komentoval Smith.

Vaughan Smith je bývalý britský voják, který v současnosti působí jako novinář na volné noze a bloger. V roce 1987 odešel z armády, o dva roky později založil nezávislou televizní agenturu Frontline Television News, jejíž reportéři natáčeli v oblasti válečných konfliktů na Balkáně nebo v Afghánistánu. Frontline TV zanikla v roce 2003 poté, co 8 jejích reportérů zahynulo v terénu. Smith poté zacílil na podporu nezávislých novinářů. Je autorem oceňovaného dokumentu The Valley z kosovské války a nositel ceny Guardian Media Inovation Award 2007. 

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)