Sejm proti odborům i levici: Poláci půjdou do penze v 67 letech

Varšava - Dolní komora polského parlamentu dnes schválila kontroverzní vládní plán zvýšení hranice důchodového věku na 67 let pro většinu obyvatel. Podle dosud platné úpravy odcházeli muži do penze v 65 a ženy v 60 letech. Proti návrhu, schválenému většinou 268 ze 455 poslanců, důrazně protestovaly odbory i levice. Návrh podpořilo kromě vládních stran i liberálně levicové hnutí Janusze Palikota. Zákon musí ještě schválit polský senát a podepsat prezident.

Vláda Donalda Tuska se dohodla na změně důchodových pravidel v reakci na demografickou krizi, která se projevuje nízkou porodností a stárnutím populace. V Polsku dnes žije přes 38 milionů lidí a do roku 2042 bude podle odhadů víc než polovina obyvatel starší 50 let a jen třetina lidí bude v pracovním věku.

Hranice odchodu do důchodu se má podle zákona zvyšovat postupně mezi lety 2013 až 2020 pro muže a 2013 až 2040 pro ženy. Předčasný odchod do penze je podmíněn odpracováním 40 let u mužů a 35 let u žen. Ženy budou moci odejít do předčasné penze v 62 letech a muži v 65 letech s tím, že budou trvale dostávat jen polovinu důchodu.

Novela důchodového zákona vyvolala tvrdý odpor polských odborů. Jejich vedení požadovalo, aby o věci rozhodli lidé v referendu, parlament ale koncem března všelidové hlasování odmítl. Odborový svaz Solidarita přitom na podporu referenda shromáždil 1,5 milionu podpisů.

Proti novele dnes protestovali aktivisté odborového svazu Solidarita, zablokovali všechny východy z polského parlamentu, spálili portréty ministrů a obraz premiéra Tuska pověsili na šibenici. 

Poslanci dnes také schválili změny v důchodovém systému vojáků, policistů, hasičů, členů vězeňské a hraniční stráže nebo rozvědčíků. Pro to, aby měli nárok na důchod, v současnosti stačí, aby odpracovali 15 let a na věk se nehledí. Ti, kteří budou do těchto složek nastupovat od příštího roku, budou muset odsloužit nejméně 25 roků a dosáhnout věku 55 let.

V březnu ve Varšavě proti reformě demonstrovalo na 10 000 lidí. Vláda podle odborů nepředložila přesvědčivé výpočty, které by ospravedlnily pozdější odchod do důchodu. Tuskův kabinet měl podle Solidarity spíše zlepšit situaci na pracovním trhu, který je postižen třináctiprocentní nezaměstnaností. Problémem je podle odborů i nedostatek pracovních příležitostí pro lidi starší padesáti let.

Vydáno pod