Dostavba elektrárny Mochovce má zelenou, ekologové se žalobou neuspěli

Bratislava - Slovenští ekologové neuspěli u soudu se žalobou, jejímž cílem bylo zrušit povolení k dostavbě třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Mochovce. Bratislavský krajský soud dnes potvrdil rozhodnutí Úřadu jaderného dozoru, který s dokončením elektrárny před čtyřmi roky souhlasil a který v roce 2009 odvolání ekologické organizace Greenpeace proti tomuto povolení zamítl.

Greenpeace v žalobě namítala, že rozhodnutí o povolení dokončení elektrárny nepředcházelo posuzování vlivu projektu na životní prostředí, kterému zpravidla podléhají všechny významnější stavby. Odvolávala se přitom na Aarhuskou úmluvu zaručující aktivní účast obyvatel na rozhodování ve věcech životního prostředí. Výbor dohlížející na uplatňování tohoto mezinárodněprávního dokumentu dal v roce 2010 ekologům za pravdu.

Posuzování vlivu projektu se nakonec uskutečnilo, ale stalo se tak až po rozběhu prací na dostavbě elektrárny. „Soud nepochopitelně ignoroval mezinárodně respektovaný výbor a ztotožnil se s argumenty žalovaného, a nikoliv mezinárodních expertů. Je to výjimečný případ. Navzdory tomu, že výbor nemá možnost přinutit jednotlivé státy, aby akceptovaly jeho zjištění, nestává se, aby jeho závěry některá země takto bezprecedentně ignorovala,“ uvedla právnička Eva Kováčechová, která Greenpeace u soudu zastupovala. Úřad jaderného dozoru tvrdil, že nerozhodoval o povolení nového projektu, ale jen o jeho změně. Proto prý nebylo nutné prověrku vlivu záměru na přírodu provést dopředu.

Greenpeace proti elektrárně Mochovce
Zdroj: ČT24/ISIFA

Výstavba třetího a čtvrtého bloku v Mochovcích začala už v roce 1987. Práce se kvůli nedostatku financí později zastavily. Obnoveny byly před čtyřmi roky a poté, co kontrolní podíl v dominantním výrobci elektřiny na Slovensku, společnosti Slovenské elektrárne, získal italský Enel. Koncern letos v březnu informoval, že dokončení elektrárny v Mochovcích, původně plánované na letošní a příští rok, se zpozdí zhruba o rok. Enel to odůvodnil průtahy při stavebních pracích, jakož i realizovanými zátěžovými testy.

Slovensko na jádru visí

První dva bloky elektrárny v Mochovcích vyrábějí elektřinu více než deset let. V zemi je v provozu také jaderná elektrárna v Jaslovských Bohunicích, kde Slovensko po vstupu do Evropské unie odstavilo dva starší jaderné bloky. Atomové elektrárny mají v zemi největší podíl na výrobě elektrické energie.

Telefonát Olgy Bakové (zdroj: ČT24)