Mniši šokovali Jihokorejce - hráli poker, pili a kouřili

Soul - Buddhisté v Jižní Koreji prožívají skandál. Šest vysokých představitelů tamního největšího buddhistického řádu odstoupilo kvůli nahrávce, která zachytila jejich společné gamblerství, kouření a popíjení alkoholu. Sázky při třináctihodinovém hraní pokeru měly převýšit částku asi 17 milionů korun. Aféra vyšla na povrch jen pár dní před státním svátkem, který Jihokorejci slaví u příležitosti narození Buddhy. Jde přitom o nejsvětější den v buddhistickém kalendáři. Jihokorejská média vedly záběry ke spekulaci o možném mocenském rozkolu uvnitř řádu.

Nejvyšší představitel řádu Čogje, který má v Jižní Koreji asi deset milionů stoupenců (zhruba pětina obyvatel země), dnes zveřejnil omluvu a přislíbil pokání.

Jihokorejské televizní stanice odvysílaly záběry, na nichž mniši hrají poker a někteří kouří a pijí alkohol v luxusním hotelu na břehu jezera. Tam se sešli koncem dubna na vzpomínkovou slavnost za jiného mnicha. „Měli třináctihodinový gamblerský maraton,“ prohlásil mnich Seongho.

„Sázky při třináctihodinovém hraní převýšily miliardu wonů (asi 17 milionů korun),“ řekl dnes agentuře Reuters jeden z mnichů, který prý nahlásil tento incident vyšetřovatelům.

Jihokorejští mniši pili a kouřili (zdroj: ČT24)

Případ Jihokorejce šokoval

V Jižní Koreji je hraní hazardních her mimo licencovaná kasina či sázení na koňské dostihy nelegální. U náboženských představitelů pak vyvolává značné rozpaky. „Buddhismus hlásá zásadu nekrást. A podívejte se, co udělali. Zneužili peníze od buddhistů ke gamblerství,“ dodal mnich, který z obavy o bezpečnost nechtěl prozradit, kdo skrytou kamerou inkriminovanou nahrávku pořídil.