Kubánský disident je už doma, tam ho hlídá policie

Havana - Kubánský disident José Daniel Ferrer byl včera propuštěn. Policie ho ale pečlivě hlídá v jeho domě na východě ostrova. Pokud vyjde ven, může opět skončit ve vazbě. Ferrera ve středu zadržela tajná policie cestou na české velvyslanectví v Havaně.

„Byl propuštěn kolem poledne poté, co byl přepraven zpět do svého bydliště v Palmarito de Cauto“ v provincii Santiago de Cuba na jihovýchodě Kuby, prohlásil předseda Kubánské komise pro lidská práva a národní usmíření (CCDHRN) Elizardo Sánchez. „Drží ho u něj doma, pod hrozbou, že pokud vyjde ven, bude znovu zadržen,“ dodal.

Policie údajně zabila Ferrerova psa - moc štěkal

Podle serveru Babalu je Ferrerův dům obklíčen agenty státní policie i jejími hlídkovými vozy. Policie také na příjezdové cestě rozsypala hřebíky, aby zabránila příjezdu nebo odjezdu jakéhokoliv vozidla. Zablokovala rovněž Ferrerův mobilní telefon. Úřady zašly prý tak daleko, že zabily Ferrerova psa, který vždy štěkotem v noci varoval před blížícími se tajnými policisty.

Havana
Zdroj: ČT24

Server dále napsal, že policie disidenta varovala, že kdykoliv se pokusí přijet do Havany, bude zatčen.

Předseda Vlasteneckého svazu Kuby (UPC) Ferrer je jedním z nejaktivnějších disidentů na východě ostrova. Patřil do skupiny 75 aktivistů, kteří byli v roce 2003 odsouzeni k dlouholetým trestům. Loňské propuštění jeho i dalších odpůrců režimu vyjednala katolická církev, ale Ferrer spolu s dalšími 11 disidenty odmítl odjet do španělského exilu, což kubánské vedení stanovilo jako podmínku propuštění.

Policie ho letos 2. dubna znovu zatkla za narušování veřejného pořádku. Z vězení byl propuštěn až koncem dubna. Podle koordinátorky organizace Člověk v tísni Pavly Holcové jeho dubnové zatčení bylo doprovázeno varováním, že si může kdykoliv odsedět zbytek z 25letého trestu, tedy 17 let.