Na místě „dvojčat“ bude nakonec nižší budova

New York - Nové světové obchodní centrum asi nakonec nebude nejvyšší stavbou Spojených států. Architekti budovy, která roste na místě bývalých dvojčat, totiž v plánu ustoupili od obložení vrcholu věže. Konstrukci ze skla a oceli by podle nich bylo skoro nemožné udržovat a opravovat.

Malá změna v plánu by mohla věž, které se symbolicky říká One World Trade Centre, stát vytoužený titul nejvyšší budovy ve Spojených státech. „Návrhy původního designu zahrnovaly špičatou věž, která je pevným architektonickým prvkem patřícím k budově. Podle nových návrhů to ale vypadá, že se to změnilo na pouhou anténu,“ vysvětlil předseda Rady pro výškové budovy Timothy Johnson.

Ocelová konstrukce věže zatím rychle stoupá k nebesům, každý týden o jedno patro. K vysněnému vrcholu zbývá ještě víc než rok. Věž by měla měřit 541 metrů, tedy o čtrnáct víc, než má Willis Tower v Chicagu. Ta je zatím držitelkou současného prvního místa. Prvenství by si mohla i ponechat, pokud se architekti na Manhattanu ve finále nevrátí k původnímu plánu a špičku věže nezakryjí sklem a ocelí. Bez obložení je totiž podle mezinárodní organizace, která o rekordech rozhoduje, jen anténou.

„Faktem je, že pokud je to pouhá anténa, tak její výška se nepočítá. Anténa je spíš součástí infrastruktury. Je možné ji odstranit, něčím ji naradit a nebo k ní něco přidat,“ podotkl Johnson. V dubnu budova pokořila Empire State Building a stala se nejvyšším mrakodrapem v New Yorku. Památník pod ní, který připomíná oběti 11. září, je už hotový. Otevřel se vloni, deset let po teroristických útocích.

Nové světové obchodní centrum bude nižší (zdroj: ČT24)