V Afghánistánu zabili člena vládní mírové rady

Kábul - Vysokého představitele afghánské vládní mírové rady zabil dnes v Kábulu neznámý ozbrojenec. Arsal Rahmání byl za vlády Talibanu ministrem a později významnou osobností při vyjednávání s jeho vůdci. Tato vražda je další ranou zasazenou snahám vyjednat politické řešení více než deset let trvající války v zemi. Taliban svůj podíl na útoku odmítl.

Arsala Rahmání, bývalý vysoký představitel povstaleckého hnutí Taliban, z nějž se stal mírový vyjednávač, jel ve svém autě, když ho na křižovatce v západní části hlavního města zastřelil útočník jedoucí v jiném voze. Mírové snahy v zemi značně poškodila v září loňského roku smrt bývalého afghánského prezidenta Burhanuddína Rabbáního, který stál v čele mírové rady. Zabil ho sebevražedný útočník, který se vydával za vyslance Talibanu. 

„Arsala Rahmáního, člena horní komory parlamentu a mírové rady, zastřelil neznámý útočník pomocí zbraně s tlumičem. Byl zrovna na cestě do kanceláře,“ podotkl zástupce šéfa policie v Kábulu Daud Amin.

Americké velvyslanectví v Kábulu označilo ve zprávě zaslané prostřednictvím internetové sociální sítě Twitter smrt dalšího člena mírové rady za „tragédii“. Bývalý poslanec Rahmání byl jedním ze zhruba sedmdesáti vlivných Afghánců a členů Talibanu, které jmenoval nynější afghánský prezident Hamíd Karzáí, aby se pokusili vyjednat smír mezi prozápadní vládou a radikálními islámskými ozbrojenci. Rahmání byl ministrem vyššího školství ve vládě hnutí Taliban, kterou svrhla invaze vedená v roce 2001 Spojenými státy.

„Ti, kteří stáli za tímto atentátem, jsou nepřátelé Afghánistánu, míru a islámu. Jsou proti dosažení klidu v Afghánistánu,“ řekl přítel Arsala Rahmáního Nadžibulláh Habibjar.

V Kábulu zastřelili Arsala Rahmáního (zdroj: ČT24)