Írán mírní napětí na Blízkém východě

Teherán - Íránský prezident mírní napětí na Blízkém východě. Válka s Izraelem, k jehož vymazání z mapy přitom Mahmúd Ahmadínežád opakovaně vyzval, teď podle něj není na obzoru. Spory přetrvávají kvůli íránskému jadernému programu. Izraelská vláda nevylučuje vojenský útok. Západ zatím dává přednost jednání.

Ještě v březnu to vypadalo, že je další konflikt na Blízkém východě na spadnutí. Írán testoval zbraně a sliboval blokádu důležité námořní trasy. Izrael i Spojené státy oplácely stejnou mincí. Teď Teherán vášně krotí. Válka podle něj bezprostředně nehrozí. Nezapomněl si přitom do rivala rýpnout. „Izrael není nic jiného než komár, který nemůže vidět široký obzor íránského národa,“ prohlásil Ahmadínežád.

Řeči o ozbrojeném boji mají podle íránského prezidenta jediný cíl. Západ jimi tlačí ostatní země v oblasti, aby si od něj koupily zbraně. Ahmadínežád naráží hlavně na dohodu Spojených států se Saúdskou Arábií. Podle ní má ropná velmoc získat stíhačky a vrtulníky v přepočtu za 1,2 bilionu korun. „Vytvořit mezinárodní frontu pro boj s Íránem, to je teď hlavní izraelský boj,“ upozornil Zvi Hauser, tajemník izraelské vlády.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Izrael i Západ se bojí, že Írán vyvíjí atomovou zbraň. Navíc už začal používat i vlastní palivo. Izraelské návrhy na razantní zásah proti íránským jaderným zařízením ale u spojenců zatím odezvu nenacházejí. Teherán se hájí tím, že jeho program slouží jen k mírovým účelům. Po parlamentních volbách se taky vrátil k jednacímu stolu. „Nejlepší cestou k diplomatickému řešení je jednota mezinárodního společenství a pokračování v tlaku na Írán,“ domnívá se americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Podle diplomatů dohnaly Írán k rozhovorům tvrdé ekonomické sankce - včetně zákazu vývozu ropy do Evropské unie. Izrael ale zůstává před květnovým kolem jednání obezřetný. Podle něj Teherán jen hraje o čas.