Na severu Mexika nalezena padesátka mrtvol v plastových pytlech

Mexiko - Na předměstí severomexického města Monterrey dnes policie našla desítky znetvořených mrtvol. Lidské ostatky napěchované do plastových pytlů byly pohozeny vedle silnice, oznámila agentura AFP s odvoláním na prokurátora mexického státu Nuevo León. Podle mexických médií se počet mrtvých blíží číslu 50 a jde o jeden z největších masakrů v mexických dějinách.

Oběťmi jednoho z největších masakrů v mexických dějinách se podle policistů stalo přes 40 lidí. Nejmenovaný zdroj mexické vlády řekl agentuře Reuters, že mrtvých bylo 49. Jejich totožnost je zatím záhadou. Některé mrtvoly už jevily známky rozkladu, což je důkazem, že k vraždě došlo už před delší dobou. Podle americké televize CNN byla některá těla zmrzačená, navíc u všech byla hlava oddělená od těla.

Dle slov vyšetřovatelů je hrůzný nález zřejmě následkem krvavých střetů mezi soupeřícími gangy mexické narkomafie. Na místě nálezu policie našla vzkaz napsaný na kusu papíru, jak bývá v podobných případech obvyklé. Obsah vzkazu média neoznámila, známa není ani totožnost jeho autorů.

Ve středu mexičtí policisté našli 15 rozřezaných mrtvých těl ve dvou automobilech u jezera Chapala jižně od západomexické Guadalajary. Oblast je obávaným místem střetů mezi drogovými kartely Sinaloa a Zetas. Zabijáci mexické narkomafie často těla svých obětí rozřezávají, aby je mohli napěchovat do pytlů nebo osobních aut či dodávek. Ty pak nechávají zaparkované na odlehlých silnicích, často opatřené výhrůžným vzkazem.

Mexickou veřejnost minulý týden vyděsil nález 23 mrtvol, jejichž těla byla pověšená na mostě ve městě Nuevo Laredo na severu Mexika. Část obětí měla uťatou hlavu. Od prosince 2006, kdy prezident Felipe Calderón vyhlásil ofenzivu proti drogovým organizacím, si násilí spojené s narkotiky vyžádalo v Mexiku na 50 tisíc lidských životů. Kolem 230 tisíc lidí kvůli drogové válce opustilo domovy.

Nález mrtvol v Mexiku
Zdroj: ČT24
Vydáno pod