Human Rights Watch si stěžuje na zbytečné oběti v Libyi

Washington - Human Rights Watch (HRW) upozorňuje Severoatlantickou alianci na dvaasedmdesát zbytečných civilních obětí v Libyi. Ve zprávě, která dokumentuje osm incidentů, uznává, že NATO pro minimalizaci civilních obětí udělalo řadu opatření. Co jí ale vadí, je, že o útocích organizace neinformovala. Aliance kontruje tím, že udělala všechno pro to, aby civilisty ochránila.

Při útoku na domy ve městě Zlitán zemřelo v srpnu 2011 na čtyřiatřicet lidí. To je nejvážnější příklad, který Human Rights Watch ve své zprávě o libyjské kampani uvádí. Ta ovšem dokumentuje smrt celkem 72 civilistů, z toho dvaceti žen a 24 dětí. Sedm z osmi míst, která zástupci organizace navštívili, podle nich nemělo jakoukoli spojitost s případnými vojenskými cíli. Organizace chce, aby aliance přiznala odpovědnost a aby odškodnila pozůstalé. Civilisté zahynuli v Tripolisu, Zlitánu, Baní Valídu, Ghardábíji a Syrtě.

„Dosud NATO zaujímalo odmítavou pozici. Nechtělo uznat, že umírali civilisté. Odmítalo poskytnout informace o tom, jak zemřeli. A odmítalo to vyšetřit. Tenhle nedostatek transparentnosti je velmi znepokojující. Pokud se aliance odmítne zabývat tím, kde se stala chyba, a nechce tu chybu napravit, budou v příštích operací znovu zbytečně umírat civilisté,“ vysvětlil Fred Abrahams z Human Rights Watch.

Aliance trvá na své nevině, prý dělala maximum, aby civilisty ušetřila

Zpráva HRW také uznává, že relativně malý počet civilních obětí svědčí o snaze NATO jejich počet minimalizovat. Dokument se naopak opřel do Ruska a jeho tvrzeních o vysokých počtech mrtvých civilistů v Libyi. Podle Human Rights Watch jsou velmi přehnaná a nepodložená.

Aliance ale trvá na tom, že dělala maximum pro to, aby civilní osoby ušetřila. Údaj o mrtvých prý nemůže sama ověřit, jelikož v Libyi neměla pozemní jednotky. Informace o úmrtí civilistů při náletech NATO získala rovněž organizace Amnesty International. Zdokumentovala smrt 55 civilistů, mezi nimi 16 dětí a 14 žen.

NATO zahájilo vojenskou operaci v Libyi loni v březnu. Jejím cílem bylo zajistit zbrojní embargo, bezletovou zónu a ochranu civilistů. Do operací se zapojilo 16 států. Na území ovládané Kaddáfího silami provedla aliance 9 600 leteckých úderů a zničila 5 900 cílů. Brání se tím, že při takovém množství se prý chyba může stát. „Aliance udělala vše, aby minimalizovala rizika pro civilisty. Při takto komplexní vojenské kampani ale riziko nikdy nemůže být nulové,“ prohlásila mluvčí NATO Oana Lungescuová.