Konyho „pravá ruka“ zadržena

Kampala - Ugandští vojáci zadrželi jednoho z nejdůležitějších velitelů povstalecké Armády božího odporu (LRA). Caesar Achellam byl vojenským stratégem rebelů a blízkým spojencem jejich vůdce Josepha Konyho. Jeho dopadení tak může pomoci v pátrání po Konym, který je obviněn z řady válečných zločinů. Na zločiny Konyho a LRA nedávno upozornilo video Kony 2012, které se stalo nejúspěšnější kampaní na sociálních sítí v historii.

Ugandští vojáci dopadli jednoho z pěti nejvýše postavených členů ugandské povstalecké Armády božího odporu (LRA) Caesara Achellama. Toho vojáci zadrželi v sobotu při operaci u řeky Mbou ve Středoafrické republice. Chytili ho, zrovna když se vracel z Demokratické republiky Kongo. Měl u sebe asi 200členný oddíl členů LRA a byl rovněž vyzbrojen.

Na stopě mu přitom vojáci byli celý měsíc. Vojáci spolu s ním zadrželi i jeho ženu a dceru. „Dopadení generálmajora Caesara Achellama je velkým pokrokem, protože je velkou rybou,“ okomentoval to mluvčí zvláštních ugandských jednotek Felix Kulaigye. 

Achellam patřil k blízkým spojencům Konyho, který založil LRA v roce 1987 na severu Ugandy s cílem svrhnout vládu. Po dobu 25 let ale oběťmi jeho vraždění, mučení a únosů jsou civilisté. Konyho armáda mimo jiné ve středoafrických zemích používá chlapce jako dětské vojáky a dívky jako sexuální otrokyně. Předpokládá se, že LRA má několik tisíc ozbrojenců.

Vydáno pod