Přeživší u soudu popisují hrůzy z Utöyi

Oslo - Proces s Andersem Behringem Breivikem pokračuje výpověďmi svědků, kteří přežili jeho běsnění na ostrově Utöya. Dívka u soudu popisovala, jak chtěla před útočníkem uplavat. Bála se, že zemře. Raději by se prý ale utopila, než aby ji zastřelil. Další svědek pak popsal, jak se zahrabal hlínou, aby se před Breivikem schoval.

Jedenadvacetiletá Silja Kristianne Utengová dnes u soudu vypověděla, že se před Breivikem na ostrově Utöya snažila utéct. Prchala přes celý tábor, nakonec skočila do vody a spolu s dalšími lidmi „plavala jak o život“. V tu chvíli se ale Breivik objevil na břehu. „Myslela jsem si – teď umřu,“ uvedla u soudu. Dodala: „Říkala jsem si ale, že se radši utopím, než aby mě zastřelil.“ Nakonec dokázala uplavat 600 metrů v ledové vodě a dostala se na pevninu. Tady teprve zjistila, že Breivik ji skutečně trefil. Když si sundala kabát, všimla si, že ji střelil do ruky.

Další přeživší, dvacetiletý Lars Groennestad, u soudu popsal, jak ho Breivik střelil do ramene. Kulka sice jen těsně minula páteř, protrhla mu ale plíci. Běžel se schovat do lesa, tady se zahrabal hlínou, aby ho útočník nenašel. Takto vydržel, dokud mu nepřišla na pomoc policie.

Třetí svědkyně Frida Holm Skoglundová byla natolik nervózní, že požádala soud, aby Breivika vykázal pryč ze síně. Svědci si minulý týden vyhradili právo vykázat obžalovaného ven, bude-li jeho přítomnost pro někoho nepříjemná.  

Telefonát Yngvara Brenny (zdroj: ČT24)

Pak dívka vylíčila, jak před střelcem utíkala do lesa. Teprve tady zjistila, že ji Breivik zřejmě střelil do stehna. Nejprve tomu nechtěla věřit. „Myslela jsem, že je to nesmysl, že to nemůže být skutečná kulka. Ale cítila jsem, že mám něco ve stehně a byla to kulka. Tak jsem si ji vyndala, nebolelo to.“

Breivik čelí obvinění z teroristických činů a hrozí mu 21 let vězení, nebo internace v psychiatrické léčebně, pokud ho soud shledá nesvéprávným. Loni v červenci nejprve odpálil bombu v Oslu, kde zemřelo osm lidí. Pak odjel na ostrov Utöya, kde postřílel 69 lidí. Obžalovaný tvrdí, že zabíjel v sebeobraně v rámci boje proti multikulturalismu a proti muslimskému přistěhovalectví.