Šéf MAAE vyzval Írán k zpřístupnění informací o jaderném programu

Teherán - Írán má zpřístupnit informace o svém jaderném programu a pustit do země mezinárodní jaderné experty. Takový vzkaz před dnešním jednáním s Teheránem vyslal šéf inspektorů Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Herman Nackaerts. Írán je podezříván ze snahy o vývoj jaderných zbraní. Jednání mají proběhnout během dneška a zítřka.

Inspektoři se na počátku roku dvakrát pokusili v Íránu prověřit povahu tamního jaderného programu, ale nepodařilo se jim nijak pokročit v objasnění sporných bodů. Těmi jsou hlavně nejasný rozsah a účel výroby obohaceného uranu a neochota Íránu zpřístupnit inspektorům některá podezřelá místa, jako je především vojenský komplex Parčin.

Podle politologa Josefa Krause nevědí ani někteří účastníci vládnoucího íránského režimu, zda země chce získat jadernou bombu. „Ne všechny složky mají přímý vliv na jaderný program. Sám nejvyšší vůdce ajatolláh Chameneí odsoudil vlastnictví a vývoj zbraní hromadného ničení,“ podotkl Kraus.

Politolog Josef Kraus:

„Z těch dostupných informací se lze domnívat, že Írán již má nějakou funkční soustavu pro výrobu energie z jádra, dokáže zpracovávat palivo pro jadernou elektrárnu, dokáže pravděpodobně obohacovat uran na úroveň nějakých dvaceti procent a jeho vývoj postupuje dál a dál.“

„Teď je důležité, abychom se mohli podívat na povahu těchto problémů a aby nám Írán umožnil přístup k lidem, dokumentům, informacím a zařízením,“ cituje Nackaertse Reuters. „Cílem těchto dvou dnů je dosáhnout s Íránem dohody ohledně přístupu k řešení všech nevyjasněných otázek. Naší prioritou zůstává zejména objasnění případných vojenských rozměrů (íránského jaderného programu),“ řekl Nackaerts ke schůzce.

Šest světových mocností, tedy stálí členové OSN a Německo, se s Íránem v dubnu dohodlo na uskutečnění rozhovorů 23. května v Bagdádu.

Vstup Josefa Krause (zdroj: ČT24)