Historicky první slovenští Romové jdou do vězení za rasový útok

Bratislava - Na Slovensku padl historicky první verdikt za rasový útok ze strany Romů. Odsouzeni byli dva Romové z Madunic, kteří loni v srpnu bezdůvodně zaútočili na 63letého důchodce a ztloukli ho kvůli barvě pleti. Muž o několik dní později zemřel.

Romové zločinu litovali, rasový motiv ale odmítli. Kamerám unikali. „Rasová motivace absolutně nepřichází v úvahu,“ prohlásila Zuzana Čenkyová, obhájkyně odsouzeného Petra Heráka. Obhájce odsouzeného Františka Barkóciho Peter Odehnal prohlásil, že již podali odvolání.

Romové dostali 13 let v nejtvrdší věznici. Takový verdikt od soudu přitom nepožadovala ani obžaloba. Zaskočil i příbuzné oběti. „Jsem překvapená, nečekala jsem takový trest, ale myslím, že si ho zaslouží,“ podotkla manželka oběti Anna Poláková. Rodina se ale stále nedokáže vzpamatovat ze smrti svého blízkého, kterého Romové bez příčiny ubili jen pár metrů od domu. Bojí se odvety, útok na Ondřeje Poláka tu nebyl ojedinělý. „Lidé jsou tu už dávno terorizováni romskou skupinou a bojí se jít vypovídat,“ konstatovala dcera oběti Michaela Marková.

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Napětí mezi Romy a majoritou nedávno vypuklo, když Romové zaútočili na řidiče autobusu. Většinou ale soudy řeší incidenty směrované vůči romskému etniku, a to dokonce i ze strany policistů.

Mezi nejznámější případy patří usmrcení Roma Karola Sendreie či týrání romských dětí na policejní stanici. Rasový motiv se ani v jednom z těchto případů neprokázal. „Od 90. let jsou známy tři případy, kdy byl pachatel odsouzen za rasově motivovanou vraždu, dosud to nebyl ani v jednom případě Rom,“ řekla právnička Irena Bihariová.

První verdikt o rasovém motivu padl poměrně rychle, už na třetím jednání, bez většího zájmu slovenských médií. Příbuzní oběti žádají od rodin obžalovaných odškodné ve výši téměř 100 tisíc eur. O tomto i dnešním verdiktu rozhodne až další soud.