Přes tisíc palestinských vězňů si hladovkou zajistilo lepší podmínky

Tel Aviv - Palestinští vězni v Izraeli ukončili hladovku, kterou drželi na protest proti podmínkám ve věznicích. Dohodu zprostředkovali egyptští vyjednavači. Izrael se na jejím základě zavázal ukončit samotku devatenácti Palestincům, zrušit zákaz návštěv příbuzných a zlepšit podmínky ve věznicích. Za své vzala rovněž izraelská politika zadržování bez obvinění či soudu. Hladovku drželo celkem 1500 vězňů, tedy zhruba třetina z celkového počtu Palestinců vězněných v Izraeli.

Palestinští vězni v izraelských věznicích oznámili, že ukončí masovou protestní hladovku, potvrdili dnes palestinští a izraelští úředníci. Dohoda byla oznámena po několikahodinovém jednání.

Více než 1500 Palestinců drželo hladovku od poloviny dubna, kdy začali požadovat lepší podmínky ve věznicích. Dva lidé vážně onemocněli. Existovaly obavy z případného násilného palestinského odporu, který mohl nastat, pokud by vězni zemřeli.

Izrael nakonec ustoupil

Palestinští vězni drželi hladovku rovněž na protest proti politice zadržování bez obvinění nebo soudu. Dohoda zní, že takové zadržení nelze prodlužovat, pokud nevyjde najevo nějaký nový důkaz. Lze to považovat za velký ústupek izraelské strany.

Mnoho vězňů si také stěžovalo, že jsou drženi v izolaci a jsou jim odepřeny rodinné návštěvy. Mnoho z 4500 palestinských vězňů držených v Izraeli je podezřelých z toho, že jsou členy militantních skupin.

Izraelská tajná služba Šin Bet sdělila, že palestinští vězni se výměnou za dané ústupky zavázali „absolutně zastavit teroristické aktivity z izraelských věznic“. Věznění velitelé militantních skupin se prý zavázali, že „teroristickým aktivitám budou zabraňovat“.