Hollande se stal prezidentem, první den ve funkci míří do Německa

Paříž – Nový francouzský prezident François Hollande se dnes ujal funkce a odpoledne jmenoval novým premiérem Jeana-Marca Ayraulta. Zbytek kabinetu bude zveřejněn ve čtvrtek, než se Hollande vydá za oceán, kde se sejde v Bílém domě s americkým prezidentem Barackem Obamou a zúčastní se summitů skupiny G8 a Severoatlantické aliance v Camp Davidu a v Chicagu. Hollande po nástupu do funkce řekl, že chce „otevřít v Evropě novou cestu“ a navrhnout pakt spojující škrty a růst. Francie podle něj potřebuje „uklidnění a usmíření“. Dnes večer pak plánuje svou první zahraniční návštěvu, která bude podle očekávání namířena do sousedního Německa. Po 17 letech se Hollande stal prvním socialistou, který se dostal do prezidentského Elysejského paláce. Ve funkci bude pět let.

Sarkozy uvítal Hollanda před ceremonií na schodech Elysejského paláce. Poté předal svému nástupci kódy k francouzským jaderným zbraním a další tajné materiály. Bezprostředně po předání moci Sarkozy odjel v doprovodu manželky Carly Bruniové z paláce. Kromě 350 oficiálních hostů se dnes Hollandova nástupu do funkce zúčastnilo jen 30 dalších pozvaných. Mezi nimi nebyly jeho děti ani děti jeho partnerky Valerie Trierweilerové. „Je to protokolární ceremonie. Není to ceremonie vítězství nebo loučení,“ uvedl Hollandův ředitel komunikace Manuel Valls. Při ceremonii dostal na krk zlatý řetěz se jmény svých předchůdců.

Mezi oficiálními hosty bylo deset francouzských držitelů Nobelovy ceny, včetně lékaře Luka Montagniera a spisovatele Jeana-Marieho Le Clezia, vrchní francouzský rabín, šéf střechové organizace francouzských muslimů, dcera socialistického prezidenta Françoise Mitterranda Mazarine Pingeotová i Pierre Bergé, ředitel módního závodu Saint-Laurent. Po ceremonii provázené 21 dělovými salvami Hollande absolvoval přehlídku v zahradě Elysejského paláce a poté se vydal na vítěznou jízdu po nedalekém bulváru Champs-Elysées. Jel v otevřeném citroënu na hybridní pohon. Pod obloukem položil věnec k hrobu Neznámého vojína.
   
První oběd v Elysejském paláci měl Hollande s bývalými socialistickými premiéry Pierrem Mauroy, Laurentem Fabiusem, Michelem Rocardem, Edith Cressonovou a Lionelem Jospinem. 
Vzdal také poctu osobnostem, které mají symbolizovat jeho priority - vzdělání a integraci. Vzdal tak hold Julesovi Ferrymu, jenž je považován za zakladatele laického školství se školní docházkou, která je zdarma a povinná. Stejně tak uctil Marie Curie-Sklodowskou, jež byla původem Polka a za vědecké působení ve Francii dostala dvě Nobelovy ceny. Oslavy nástupu do prezidentské funkce zakončil Hollande na pařížské radnici.

Nový francouzský prezident François Hollande:

"Nabídnu našim evropským partnerům pakt, který bude vázat nezbytné snížení deficitu s potřebným povzbuzením ekonomiky. Nic není nevyhnutelné, pokud zmobilizujeme síly Francie. Chci Francouzům zdůraznit poselství sebedůvěry. Jsme velká země, která se vždy dokázala vypořádat s problémy. Prvním předpokladem sebedůvěry je jednota. Země potřebuje uklidnění a usmíření."

Hollande dnes také jmenoval nového předsedu vlády. Je jím Jean-Marc Ayrault, který působil jako jeho zvláštní poradce během prezidentské kampaně.

Nicolas Sarkozy a François Hollande
Zdroj: ČTK/AP/Thibault Camus

V Berlíně se dnes Hollande setká s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. „Musíme změnit to, co dosud nefungovalo. Jen pokud si budeme věřit, můžeme se pohnout kupředu. A musíme být trpěliví, protože se nám nepodaří změnit všechno,“ uvedl Hollande.

Oba důležití aktéři se liší třeba v názoru na způsob řešení finanční krize. Merkelová odsuzuje podporu ekonomického růstu za cenu nových dluhů. Hollande ho chce naopak posílit novými vládními výdaji. „Francouzsko-německá spolupráce je pro Evropu klíčová. A protože všichni chceme, aby Evropa uspěla, musíme začít spolupracovat co nejdřív,“ dodala Merkelová.

Německá kancléřka Angela Merkelová:

„Francouzsko-německá spolupráce je pro Evropu klíčová. A protože všichni chceme, aby Evropa uspěla, musíme začít spolupracovat co nejdřív.“

Hollande chce znovu projednat pakt o rozpočtové disciplíně unie. To německá kancléřka odmítá. „Sejdeme se neformálně s lídry konzervativních evropských stran a probereme všechny tyto otázky a naše vzájemná očekávání. Nikdo není proti růstu, ale otázka je, jaké dopady by případná opatření měla na rozpočet,“ podotkla Merkelová. I přes názorové rozdíly se ale očekává, že Hollande s Merkelovou budou hledat společnou řeč.

Jean-Marc Ayrault

Ayrault je veteránem francouzské socialistické politiky. Vystudoval němčinu a jeden semestr pobýval na univerzitě ve Würzburgu. Před vstupem do politiky se několik let živil jako profesor němčiny. V parlamentu zasedá od roku 1986, přičemž od června 1997 stál v čele poslaneckého klubu socialistů. Navíc je dlouholetým starostou západofrancouzského města Nantes Je blízkým spolupracovníkem Françoise Hollandea. 

Minulý týden se v médiích objevila informace, že Ayrault dostal v roce 1997 podmíněný trest a pokutu 4500 eur za pochybnou zakázku na tisk lokálních novin v Nantes. Ayrault se brání, že jeho odpovědnost za zakázku byla čistě formální, a že v případu nebyl osobně zainteresovaný.