V Iráku soudí viceprezidenta Hášimího

Bagdád – V Bagdádu dnes začal dvakrát odročený proces s viceprezidentem Tárikem Hášimím. Ten čelí obvinění, že se podílel na atentátech proti vládním představitelům, vojákům, policistům a šíitským poutníkům. Hášimí obvinění odmítá, prý jde o politický proces. Nyní je na útěku v Turecku, v Iráku je proto souzen v nepřítomnosti.

Hášimí čelí v Iráku obvinění, že objednával vražedná komanda proti vládním činitelům, bezpečnostním silám a šíitským poutníkům. Proces měl začít 3. května, ale byl odročen na 10. května, protože obhájci viceprezidenta požádali o zřízení zvláštního tribunálu pro vysoce postavené osoby. Spolu s Hášimím jsou obžalováni i další tři lidé. Hrozí jim až trest smrti. 

Tři ze zatčených strážců se k útokům přiznali, ale Hášimí tvrdí, že až po mučení. Vypověděli, že podle instrukcí Hášimího poradců útočili na konvoje se šíity, a jeden z nich řekl, že od viceprezidenta po jedné akci dostal 3 000 dolarů (59 tisíc korun). Podle iráckých justičních zdrojů spáchal gang v letech 2005 až 2011 na 150 útoků. 

Hášimí je nejvyšším sunnitským představitelem v irácké vládě, v níž dominují šíité. Viceprezident jakoukoli vinu popírá a obvinění vůči sobě označuje za vykonstruovaná. Tvrdí, že jde o politickou štvanici na jeho osobu řízenou šíitským premiérem Núrím Málikím.

Irácká justice vydala na sunnitu Hášimího zatykač loni v prosinci. Viceprezident nejdřív uprchl do iráckého Kurdistánu, odtud pak do zemí Perského zálivu a nyní se podrobuje lékařským zákrokům v Turecku. Ankara ho odmítá vydat, i když po něm Interpol vyhlásil pátrání s nejvyšším stupněm důležitosti.