Obráceně kráčející Brouci mohou vynést přes čtvrt milionu

Británie – V přepočtu až 289 000 korun by podle odhadů mohla vynést 22. května aukce unikátního snímku britských Beatles. Legendární čtveřice na něm kráčí po přechodu v ulici Abbey Road - na rozdíl od přebalu stejnojmenného alba z roku 1969 ale v opačném směru, tedy zprava doleva. Ze snímku bylo v době jeho vzniku pořízeno 25 kopií, je ale poměrně vzácné, když se některá z nich objeví na trhu.

Snímek je jedním z několika málo fotografií, které před nahrávacími studii Abbey Road na severozápadě Londýna pořídil již zesnulý fotograf Iain Macmillan během krátké chvíle, kdy policie zastavila dopravu. Do dražby ho nabídl soukromý sběratel.

Nápad na kompozici snímku ovšem pochází od Paula McCartneyho. „Macmillan měl na fotografování 10 minut a pořídil šest fotek s Beatles kráčejících po přechodu tam a zpátky. Při fotografování stál na žebříku,“ řekla podle webu Sarah Wheelerová z londýnského aukčního domu Bloomsbury Auctions.

Fanoušci Beatles mohou mezi populárnějším přebalem a prodávanou fotkou objevit i další rozdíly. Například Paul McCartney má na prodávaném snímku sandály a prázdné ruce, zatímco na albu je bos a drží cigaretu.

Vydáno pod