Bourající kapitán radil u filmu

Řím – Neblaze proslulý kapitán ztroskotané výletní lodě Costa Concordia Francesco Schettino působil před dvěma lety jako odborný poradce při natáčení francouzské komedie Bienvenue a bord (Vítejte na palubě). Podle filmařů si přitom nevedl špatně. Snímek, jehož děj se odehrává na palubě luxusního plavidla Costa Atlantica, půjde do italských kin pro jistotu se zpožděním v polovině července.

Režisérovi francouzského filmu Ericu Lavaineovi utkvěl Schettino v paměti jako uvážlivý a vzorný kapitán. „Choval se bezvadně. Byl velmi vážný a dělal si starosti o bezpečnost. Filmová produkční společnost jej při natáčení poprosila, aby změnil trasu, ale on to z bezpečnostních důvodů odmítl,“ vzpomíná si Patrice Regnier, šéf marketingového oddělení společnosti Costa Crociere, která je provozovatelem luxusních plovoucích hotelů se slovem „Costa“ v názvu.

Nehoda lodi Costa Concordia
Zdroj: ČTK/AP/Gregorio Borgia

Schettino byl kapitánem lodi, která ztroskotala v noci 13. ledna u ostrova Giglio na jihu Itálie. Na útes u toskánského pobřeží ji navedl chybný manévr. Na palubě bylo v době nehody více než 4 200 lidí, z nichž 32 nehodu nepřežilo. Dvaapadesátiletý Schettino je zatím v domácím vězení a v případě odsouzení za zabití z nedbalosti mu hrozí až 15 let vězení.