Soudce odložil proces s Mladičem kvůli chybám prokuratury

Haag - Soudce Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu dnes odložil na neurčito pokračování procesu s někdejším velitelem bosenskosrbské armády Ratkem Mladičem. Odůvodnil to chybami prokuratury při poskytování důkazního materiálu obhajobě. Vyšetřovatel trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii Mladiče obvinil, že chtěl během války začátkem 90. let etnicky vyčistit Bosnu od muslimů a Chorvatů. Hrozí mu až doživotí.

Předsedající soudce Alphons Orie dnes pozastavil proces s Mladičem. Poté, co prokuratura přečetla obžalobu, měl proces původně pokračovat koncem května předložením důkazů. Jenže podle soudce se vyšetřovatelé dopustili „závažných chyb“ při poskytování důkazních materiálů obhajobě. Rozhodl proto, že proces odloží. Mladičovi obhájci žádají o odklad na půl roku.

Prokuratura před tím dopoledne dočítala obžalobu, soustředila se zejména na okolnosti masakru ve východobosenské Srebrenici, kde podle vyšetřovatelů jednotky pod Mladičovým vedením zabily v červenci 1995 na 8 000 muslimských mužů a chlapců.

Vyšetřovatel Peter McCloskey uvedl, že zločinnou povahu událostí ve Srebrenici nikdo nikdy nezpochybnil. Zdůraznil také, že bosenskosrbské jednotky nebyly „armádou, jež se vymkla kontrole“, ale že na místě byl generál Mladić, který celou operaci řídil.

Sedmdesátiletý Mladić u soudu působil stejně jako ve středu klidným dojmem a dělal si poznámky. Dnešní stání neprovázely žádné incidenty s diváky. Ti soud sledují na galerii oddělené neprůstřelným sklem. Ve středu Mladić vyvolal pobouření, když směrem k příbuzné jedné z obětí srebrenického masakru rukou naznačil podříznutí krku. „Ukázal nám, že nás zabije, ale z galerie pro veřejnost jsem na něho vykřikla, že ať dělá, co chce, ruce má spoutané,“ řekla předsedkyně Srebrenických matek Munira Subašičová.

Při nejhorším válečném konfliktu na území Evropy od druhé světové války stál Mladić v čele ozbrojenců, kteří měli na svědomí obléhání Sarajeva a vyvraždění mužů a mladíků ze Srebrenice. Podle žalobců Mladić etnické vraždění přímo organizoval. V zájmu urychlení procesu se zaměřila právě na dění v Sarajevu a Srebrenici, kde se může opřít o předchozí rozsudky zvláštního tribunálu pro zločiny v bývalé Jugoslávii. 

Mladić byl po 16 letech skrývání zadržen loni v Srbsku. Žalobci se zaměřili jen na nejhorší etapy bosenské války i proto, aby se neopakoval případ srbského exprezidenta Miloševiče, který zemřel před vynesením rozsudku.

Soud s Mladičem pokračuje (zdroj: ČT24)