Na ISS dorazili tři kosmonauti

Moskva - Ruská kosmická loď Sojuz úspěšně zakotvila u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Dva ruští kosmonauti a jeden Američan stráví v kosmu čtyři měsíce. Připojili se k současné posádce stanice, kterou tvoří americký a nizozemský kosmonaut. Oba se mají vrátit na Zem 1. července. Přistání modulu na svém webu živě vysílala americká vesmírná agentura NASA i ruská agentura Roskosmos.

Ruská kosmická loď Sojuz TMA-04M s rusko-americkou posádkou dnes úspěšně zakotvila u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Posádku stanice tak rozšířili ruští kosmonauti Gennadij Padalka a Sergej Revin a jejich americký kolega Joseph Acabae. Na stanici v současnosti působí Američan Donald Pettit, Nizozemec André Kuipers a Rus Oleg Kononěnko. 

Kosmonauti dovezli na ISS osm pouzder s lidskými kostmi. Chtějí ve vesmíru vyzkoumat, jak se kosti odvápňují. Už v květnu se mají kosmonauti postarat o spojení stanice s první komerční nákladní lodí Dragon společnosti SpaceX. Čeká je také spojení stanice se dvěma nákladními loděmi Progress a japonskou nákladní lodí HTV. 

Vedení NASA nevylučuje, že s ISS se v dohledné době spojí i loď amerického výrobce kosmické techniky Orbital Sciences, u něhož si NASA, stejně jako u společnosti SpaceX, objednala výrobu nového transportního plavidla.   

Po odstavení amerických raketoplánů jsou nyní při cestách k ISS američtí astronauti odkázáni na ruské Sojuzy. Za každého astronauta platí NASA ruskému Roskosmosu 50 milionů dolarů (téměř miliardu korun). S dopravou lidí na amerických komerčních lodích se nicméně nepočítá před rokem 2015.

Vydáno pod