Španělská královna s britskou královnou nepoobědvá – kvůli Gibraltaru

Madrid - Španělská královna Sofia zrušila zítřejší návštěvu Velké Británie kvůli sporům o Gibraltar. Obě země se nedokážou dohodnout na jeho vlastnictví. Utrechtskou smlouvou z roku 1713 připadl poloostrov Británii, spor už ale léta zatěžuje vztahy obou zemí. Sofie proto odmítla navštívit britskou královnu Alžbětu II. u příležitosti jejího diamantového výročí na královském trůně.

V prohlášení španělské vlády se píše, že by bylo pro královnu Sofii „krajně nevhodné“ zúčastnit se oběda naplánovaného na pátek. Do Británie nepřijede ani španělský král Juan Carlos, který pozvání do windsorského zámku odmítl už dřív. Stále se prý zotavuje po operaci, kterou musel podstoupit poté, co spadl z koně při lovu slonů v Botswaně. 

Španělsko navíc protestuje i proti návštěvě syna britské královny prince Edwarda a jeho ženy Sophie, kteří mají Gibraltar navštívit 11. až 13. června právě u příležitosti oslav 60 let královny Alžběty II. na britském trůnu. 

Španělský královský pár odmítl pozvání britské královny už v roce 1981, kdy měli přijet na svatbu prince Charlese a princezny Diany. Novmonaželský pár si tehdy totiž naplánoval část líbánek strávit právě na Gibraltaru.

Sporné je také pozvání pro svazijského krále Mswatiho III., kritizovaného za okázalý životní styl v zemi, kde převládá chudoba. Čtyřiačtyřicetiletý monarcha je na 15. místě žebříčku největších královských majetků časopisu Forbes. Ve středu protestovali Svazijci žijící v Londýně před hotelem Savoy, kde Mswati s doprovodem údajně 30 lidí přebývá.
   
Skupina britských poslanců kritizovala také pozvání pro bahrajnského krále Hamada bin Ísu Chalífu kvůli krvavému potlačení demonstrací v této zemi v Perském zálivu. Bahrajnský korunní princ Salmán bin Hamad bin Ísá Chalífa loni raději odřekl pozvání na svatbu britského prince Williama právě kvůli porušování lidských práv v Bahrajnu.
   
Buckinghamský palác nezveřejnil seznam hostí pátečního oběda a odmítl kontroverze komentovat.