Řekové už na euru nelpí, ukázal nejnovější průzkum

Atény - Padesát čtyři procent Řeků je připraveno vzdát se eura, pokud by vynaložené oběti za jeho udržení měly překročit „únosnou mez“. Třetina Řeků chce evropskou měnu zachránit a sedm procent se jí chce okamžitě vzdát. S odvoláním na nejnovější průzkum veřejného mínění o tom dnes informoval řecký satirický týdeník To Pontiki. Dnes složilo přísahu 16 členů nové přechodné vlády. Kabinet má dovést zemi k předčasným volbám, které budou 17. června. Politici se na termínu dohodli společně s prezidentem. Předtím ztroskotalo několik pokusů o sestavení koalice - rozpory byly hlavně mezi radikální levicí a proevropskými stranami.

List To Pontiki soudí, že v opakovaných volbách bude rozhodující, kdo v očích voličů zajistí zemi nejlepší podmínky pro setrvání v eurozóně, a ne to, kdo Řecko ve skupině zemí platících eurem vůbec udrží. Průzkum také ukázal, že 24 procent dotázaných považuje za nejlepšího kandidáta na premiéra vůdce SYRIZA Alexise Tsiprase, 21 procent šéfa ND Antonise Samarase, 20 procent předsedu PASOK Evangelose Venizelose a 32 procent by nedalo přednost ani jednomu z nich.

V Řecku složilo přísahu 16 členů nové přechodné vlády. Následně se sešel nový parlament, který byl zvolen 6. května. Poslanci si však v poslaneckých křeslech moc nepobudou, mandát mají pouze do zítřka, protože před dalšími volbami musí být parlament rozpuštěn.

Řecko
Zdroj: ČT24

Premiérem přechodné vlády je nejvyšší soudce správního soudního dvora Panajotis Pikrammenos. Ministrem financí se stal vysoký úředník Jorgos Zannias, který má zkušenosti se zastupováním Řecka na důležitých jednáních s EU. Ministrem zahraničí je 83letý Petros Molyviatis, který tuto funkci už zastával v letech 2004 až 2006.

Nově zvolení poslanci přísahali podle tradice s pravou ruku s palcem, ukazováčkem a prostředníčkem přiloženými k sobě, což je ortodoxní symbol trojjedinosti boží. Většina poslanců SYRIZY a komunistů (KKE) to však neudělala. Tři poslanci muslimské víry přísahali s rukou položenou na korán. Kvůli napjaté finanční situaci Řecka se jednodenní zákonodárci vzdali veškerých diet.

Řečtí poslanci, kteří byli zvoleni před necelými dvěma týdny za neonacistickou stranu Zlatý úsvit, dnes vpochodovali na první zasedání parlamentu v sevřené formaci jako vojenská jednotka. Při skládání přísahy pravicoví radikálové napřáhli ruce při pozdravu velmi podobném tomu nacistickému. Vůdce Zlatého úsvitu Nikos Michaloliakos se pozdravil pouze s jediným funkcionářem, který je dle jeho názoru hoden úcty, a sice ministrem obrany.

Řecká přechodná vláda
Zdroj: AP Photo/Thanassis Stavrakis

Politické strany se po květnových volbách navzdory několika pokusům během devíti dnů nedokázaly dohodnout na koaliční vládě a ve středu se proto domluvily na uskutečnění dalších voleb.

Současná rozpolcenost politické scény budí obavy a optimismu ubývá. Na jedné straně jsou stoupenci úsporných opatření. K těm patří především konzervativní Nová demokracie a socialistický PASOK. Na straně druhé jsou populistické strany jako krajně levicová SYRIZA, která odmítá utahování opasků. Úsporná opatření požadovaná Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem bojkotuje.

S novými volbami se mluví taky o možném odchodu Řecka z eurozóny. Podle šéfa Evropské komise Josého Barrosa Řekové o svém členství v eurozóně rozhodnou sami a nové volby označil, co se týče budoucnosti země, za historické.